El Camino di Compostela reprezinta o calatorie epica, un pelerinaj pe care il fac de secole, inca de la inceputul crestinismului, milioane de oameni, venind pe urmele Apostolului Iacob, cel care a crestinat aceasta parte a Vestului Europei, cu ajutorul direct al Fecioarei Maria.

Pentru fiecare pelegrin, acest drum este o experienta de viata unica, profund transformatoare, asa cum o arata miile de testimoniale, cartile si filmele facute pe acest subiect.

Pelegrinii strabat sute de km, pe mai multe rute, sosind din toate colturile lumii, cu varste, cultura si pregatire profesionala extrem de variate, celebritati sau oameni simpli, toti simt o chemare sufleteasca extrem de puternica de a se regasi pe sine intr-un drum initiatic.

El Camino di Compostela reprezinta primul drum cultural european si a fost trecut in parimoniul UNESCO.

Exista mai multe rute consacrate pentru acest pelerinaj, in functie de locul plecarii, parcurse uneori pe portiuni, chiar si de-a lungul mai multor ani, destinatia finala fiind in frumoasa regiune a Galiciei, din Nord-Vestul Spaniei, la Santiago di Compostela, acolo unde se afla marea catedrala ridicata spre cinstirea Apostolului Iacob, care aude si implineste rugaciunile pelegrinilor.
Cele mai importante rute, facute pe jos (minim 100 km) sau in bicicleta (minim 200 km), pentru care se obtine si certificatul de pelerin, sunt ruta franceza, cu plecare din Muntii Pirinei, ruta de Nord, urmarind coasta de Nord a Spaniei, ruta de Argint, care pleaca din Andalusia-Sudul Spaniei, ruta primitiva sau cea originala, care traverseaza muntii inalti ai Asturiei, ruta portugheza, care porneste traditional din orasul Porto, etc.

El Camino ne ajuta sa traim plenar sentimentul de libertate, de reconectare la natura si frumusetea pura a vietii, la traditii, valori spirituale inalte, accesand o stare de pace si bucurie sufleteasca intr-o uimitoare conexiune umana greu de imaginat in alte conditii, dar si redescoperirea unei puteri interioare uimitoare, indiferent de provocarile intampinate pe parcursul acestui drum, in care se petrec multe sicronicitati prin care Universul ne vorbeste si ne oglindeste, raspunsuri la intrebari profunde.

Scoicile Saint-Jacques reprezinta simbolul acestui pelerinaj, fiind regasite ca semne oriunde pe drum pentru a nu rataci calea, dar sunt si un semn distinctiv al pelegrinilor care le poarta. 
Denumirea populara a Caii Lactee este si aceea de El Camino di Santiago, deoarece, conform unei legende medievale, aceasta  s-ar fi format din praful ridicat la cer, provenit de la pelegrinii care se indreptau spre Santiago di Compostela, care in traducere libera inseamna camp de stele.

El Camino del Norte, 830 km, reprezinta o experienta fantastica de-a lungul coastei de Nord, numita “Spania verde”, prin tara Bascilor, ca sa se continue cu splendida regiune a Cantabriei, apoi minunata Asturia si in final Ribadeo din Galicia.
Oficial, prima sectiune a acestei rute, 127 km, incepe intr-un orasel de coasta, chic si elegant, San Sebastian, aflat in golful Biscay, cunoscut precum un fel de “meca” gastronomica, fiind al doilea oras ca numar de restaurante cu stele Michelin pe metru patrat, dupa Tokyo si, se incheie la Bilbao.

In general, aceasta calatorie prin tara Bascilor va fi si o experienta gastronomica de neuitat! Eat, pray and love the nature! - acesta este mott-oul nostru.
Calatoria noastra pe jos, in etape de aproximativ 20 km/zi media, ne dezvaluie peisaje de neuitat, o imersiune in frumusetea naturii, cu plaje si faleze, in golfuri spectaculoase, campii si dealuri line, paduri dese, bucurandu-ne de mirosurile si culorile primaverii, ale vietii, de la rasaritul si pana la apusul soarelui, trecand prin sate si mici orasele, explorand tinuturi de poveste, in care contrastul modernității și tradiției confera traseului un caracter unic și mult farmec.
Exista o sugestie a opririlor pentru a innopta, echilibrata ca si distante de etape, dar desigur cu flexibilitatea necesara si optionala pentru fiecare participant :

SAN SEBASTIAN – ZARAUTZ - DEBA – MARKINA – GERNIKA – LEZAMA – BILBAO (127 km)

Propunerea acestui traseu este aceea a unui camino cultural, care include si bucataria gourmet, in principal bucuria simturilor si deschiderea sufletului, pentru a ne regasi pe sine.

Itinerar El Camino - Ruta de Nord, 30 aprilie - 12 mai 2019

Ziua 1 - Marti, 30.04.2019, zbor Blue Air Bucuresti – Bordeaux, 15.45 – 18.15, transferul de la aeroport si cazarea intr-un hotel de 4*; apoi timp liber pentru cina si plimbare;  

Ziua 2 - Miercuri, 1.05.2019, dupa micul dejun, ora 9.00, turul orasului Bordeaux, impreuna cu un ghid specializat, vizitam principalele monumente si locuri turistice reprezentative ale unui oras clasat pe locul 1 in Best in Travel 2017, Top Cities of the World, de catre revista Lonely Planet.
Bordeaux este numit si „Portul de pe Luna” datorita locatiei sale romantice in forma de semiluna, aflat pe raul Garonne. UNESCO a declarat centrul vechi al orasului Bordeaux ca apartinand Patrimoniului Mondial, astfel ca peste 350 de cladiri sunt clasificate drept monumente istorice.

Cu eleganta si farmecul sau provincial, Bordeaux se numara printre cele mai interesante orase ale Frantei, situat in sud-vestul Frantei.

Un edificiu de o importanta istorica, aflat in inima orasului, este Catedrala Saint-Andre, din secolul al XII-lea, inclusa in Traseul Sfantului Iacob, comparata cu Notre-Dame din Paris in ceea ce priveste grandoarea sa, incadrandu-se perfect stilului gotic.
Vizitam orasul alaturi de un ghid specializat in istoria artei: Hôtel de Ville, un impresionant palat neoclasic, secolul al XVIII-lea, Le Grand Theatre, considerat unul dintre cele mai frumoase teatre din lume, construit in anul 1780, proiectat de arhitectul Victor Louis in stilul clasic, Place de la Bourse,  care reprezinta exemplul elegantei stilului clasic al secolului al XVIII-lea, dar si Mirror d’Eau, o amenajare artistica peisagistica cu fantani, in aer liber, creata in anul 2006, fiind rezultatul unei colaborari intre producatorul de fantani, o capodopera a creativitatii, compusa din bazine de apa de doar 2 cm, cu un sistem ce creeaza efecte de oglinda si ceata, care se schimba odata cu conditiile meteorologice.
Musée d’Aquitaine ilustreaza istoria orasului Bordeaux si a regiunii Aquitaine din vremuri preistorice pana in prezent si adaposteste vestigii ale istoriei antichitatii de o valoare exceptionala, incluzand Laussel Venusun – un artefact vechi 25.000 î.Hr. etc.
Printre obiectivele turistice iconice ale orasului Bordeaux se numara si Grosse Cloche (Ceasul Mare), Pont de Pierre (Podul de Piatra), Porte Cailhau, La Cite du Vin, un centru cultural ultra-modern ce aduce la rang de sarbatoare vinul, fiind unul dintre cele mai ambitioase proiecte de inalta tehnologie, care ne invata aproape totul despre istoria vinurilor precum si modul in care sunt realizate. Locul impresioneaza prin arhitectura cladirii, care are un design futurist, intins pe o suprafata de 3000 de metri patrati, dar si prin turnul cu o inaltime de 55 de metri, punctul culminant al vizitei.   
Regiunea Bordeaux este capitala mondiala a vinului si cea de-a doua mare regiune viticola de pe planeta. Fie ca sunteti sau nu iubitori ai bauturii bahice recomandam sa degustati vinurile regiunii Bordeaux si mai mult decat atat, sa traiti o adevarata experienta gastronomica, la ora pranzului, degustand un pahar de vin bun cu o priveliste incantatoare deasupra orasului Bordeaux.

Ziua 3 - Joi, 2.05.2019, dupa micul dejun, ora 9.00, plecam cu un minibus catre Lourdes, o mică localitate din regiunea Midi-Pyrénées aflata in sudul Franţei, cunoscută în lumea întreagă pentru apariţiile Fecioarei Maria şi pentru vindecările miraculoase. 

Lourdes si povestea lui Bernadette Soubirous, au devenit un simbol puternic al minunilor care se pot întâmpla atunci când oamenii au o credinţă adâncă. Din peste 5.000 de cazuri de vindecări datorate apelor de la Lourdes, înregistrate începând cu anul 1859, biserica a validat şi declarat ca „miraculoase” un număr de 67. Există chiar şi un Comitet Medical Internaţional, care are misiunea de a valida vindecările, în urma analizei amănunţite a actelor medicale ale pacienţilor, a constatării stării lor de sănătate înainte şi după cura cu ape. Aşezat într-o mică vale între munţi, udat de apele râului Gave de Pau, Lourdes este, înainte de toate, un loc încântător. 
Sute de oameni aştepta în ordine, la rând, să ajungă la grotă, să pună mâna pe pereţii acesteia şi să se roage la statuia Fecioarei... Biserica edificată deasupra grotei semănă mai degrabă a castel, ridicată în stâncă, maiestuoasă şi impunătoare. De pe terasa enormă, se deschide o viziune largă asupra pieţei de la picioarele bisericii, locul în care se adună credincioşii pentru a asculta predicile şi a se ruga.
Aici avem timp personal (5 h) pentru vizitarea sanctuarului, pranz si o rugaciune, iar la ora 16.00 plecam spre Biarritz, una dintre cele mai apreciate statiuni turistice franceze la Oceanul Atlantic, in regiunea Aquitania, unde ne bucuram de peisajul unic, un minunat asfintit de soare si celebrele cafenele aflate pe celebrele faleze, unde putem servi cina.

Ziua 4 - Vineri, 3.05.2019, dupa micul dejun, ora 9.00, alaturi de un ghid local potrivit, o intreaga zi dedicata “savurarii” orasului San Sebastian. Putem vizita Palatul Miramar, Muntele Urgull si Castelul Mota, Centrul Vechi-Plaza de la Constitucion si Biserica San Vicente, parcul Aiete, Catedrala Buen Pastor, Plaja La Concha...
A fost intotdeauna o destinație preferată pentru regalitatea spaniolă, fara sa isi piarda in nici un fel strălucirea de-a lungul anilor. Cladirile cu arhitectura eleganta, podurile ornate, parcurile si plajele frumos amenajate creeaza un fundal captivant pentru acest oras litoral, cu reputația justificată de a fi drept una dintre cele mai importante destinații culinare din lume. Acesta este un oraș care sărbătorește arta de a mânca bine în toate formele sale, inconjurat fiind de plaje de aur și dealuri luxuriante, reprezentand si o zona de puternic portal energetic.

                                                                    

Ziua 5 - Sambata, 4.05.2019, o zi libera de rasfat personal... gastronomic, plimbari pe falezele chic,  poate o vizita la cunoscutul acvariul Donostia si pregatirea pentru calatoria principala, de mers pe jos.

Ziua 6 - Duminica, 5.05.2019, dupa micul dejun, un microbuz ne preia bagajele mari pentru a fi depozitate la hotelul din Bilbao, unde ne vor astepta dupa cele 6 zile de mers pe jos, avand cu noi doar un mic rucsac de pelerin, cu strictul necesar ca si bagaj (veti primi o indrumare in acest sens dupa inscrierea in calatorie).
Traseul Camino lasa in spate golful, iar noi mergem pe jos de-a lungul coastei, urmarind scoicile Saint Jacques, strabatand pășuni frumoase și dealuri blânde, trecand prin fermecătoarele sate de coastă si pe langa Biserica romană din San Martín de Tours.
Incheiem ziua în Zarautz, un frumos orașel aflat pe litoral, renumit pentru vinul local Txakolí. 20 km.

Ziua 7 - Luni, 6.05.2019, dupa micul dejun ne continuam drumul de-a lungul coastei, peisajele sunt de neuitat, trecand prin portul Getaria, apoi prin sate mici si linistite, un alt orasel port, Zumaia si la final de zi putem innopta in Deba, un mic satuc de coasta, ademenitor. 23 km

 Ziua 8 - Marti, 7.05.2019, dupa micul dejun, pornind la drum iesim de pe linia de coasta si ne indreptam spre munti, trecand printr-o serie de sate fermecatoare si poteci de paduri dese.
De astazi, drumul nostru incepe sa parcurga diferente de nivel, +350 m, pana la Markina, 23 km.

Ziua 9- Miercuri, 8.05.2019, dupa micul dejun, continuam traseul printr-o alta zona frumoasa si linistita, cu diferente de nivel, +300 m, traversand paduri si vai, trecand pe langa manastiri, schituri si castele, castelul Gerrikaitz, pentru ca in final sa innoptam intr-un orasel istoric, Gernika, făcut celebru in capodopera lui Picasso. 23 km.

Ziua 10- Joi, 9.05.2019, dupa micul dejun, pornim spre urmatoarea destinatie, Lezama, o noua zi de drumetie minunata, printr-o natura spectaculoasa, cu paduri si catune pierdute, 20 km.  

Ziua 11- Vineri, 10.05.2019, dupa micul dejun, incepem ultima parte a pelerinajului nostru, urcusul treptat spre vârful muntelui Avril, acolo unde eforturile ne vor fi răsplătite cu privelistea uimitoare a orasului Bilbao aflat in vale, 15 km.

                                                          

Pe măsură ce intram în suburbiile orașului Bilbao, vizitam încântătoarea Bazilica Fecioarei din Begoña, iar punctul final va fi în Plaza de Unamuno, în cartierul vechi, acolo unde se afla si monumentala Catedrala Santiago. 

Ne cazam in hotelul de 4*, unde ne asteapta si bagajele mari, transferate in urma cu aproape o saptamana din San Sebastian.
Bilbao (sau Bilbo în basque) s-a reinventat în ultimii 30 de ani, devenind gazda unora dintre cele mai bune expoziții de artă din țară la impresionantul Muzeu Guggenheim. Exploram orașul vechi cu tavernele sale deosebite, gustand si din uimitoarele "pintxos"!  

Ziua 12- Sambata, 11.05.2019, dupa micul dejun, ora 9.00, turul orasului Bilbao, impreuna cu un ghid specializat in arta, vizitam muzeul Guggenheim, principalele  monumente si locuri turistice reprezentative ale acestui oras, Casco Viejo locul in care se afla Bilbao Cathedral (Catedrala Santiago)Piata Ribera si Plaza Nueva. Bilbao Fine Arts Museum, Art District, Muzeul maritim Ria de Bilbao ...  

                                                                           

Ziua 13- Duminica, 12.05.2019, dupa micul dejun ne pregatim pentru plecarea spre casa, zbor cu tranzit prin Madrid

 

Pret 1390 euro/persoana in camera dubla, pentru un grup de min. 18 persoane, cu supliment de 530 euro pentru camera single. 
Pentru un numar mai mic, pretul poate creste cu 10%.  


Preturile includ:

Itinerariu principal, 13 zile de calatorie, avand 7 nopti cazare in hoteluri de 4* cu mic dejun (B&B), iar celelalte 5 nopti, pe traseul de pelerin, facut pe jos, sunt libere; la cerere pot fi facute rezervari, dar adevaratul pelegrin se lasa ghidat de univers, stiind ca lucrurile se aranjeaza intotdeauna spre binele lui cel mai inalt;
- Transport local cu autocar cu aer conditionat, conform programului, transferurile de la/la aeroport, taxele si parcarile locale;
- Ghid special pentru Bordeaux, San Sebastian, Bilbao, alaturi de un insotitor de grup, traducator.  

Servicii NEINCLUSE ce se adauga la pretul pelerinajului:

- Biletul de avion Bucuresti - Bordeaux si Bilbao - Bucuresti, cu Blue air (aprox. 300 euro). 
Pretul poate suferi modificari, in functie de momentul achizitionarii biletului de avion.
- Cazarile celor 5 nopti in pensiunile de pe Camino, intre San Sebastian-Bilbao (aprox.150/200 euro in functie de standardul ales)
- Asigurare de calatorie si asigurare STORNO, optional;
- Mesele neincluse in program (aprox. 500 euro, in functie de alegerile de meniu personale), cheltuielile personale, tips–uri pentru ghizi si soferi (aprox. 50 euro)
- Intrarile la obiectivele turistice (aprox. 80 eur)  

Pentru INSCRIERE sunt necesare:
- Pasaport valabil minim 6 luni de la data returului in tara;
- Copie xerox pasaport;
- Avans de minim de 15% pentru inscriere, pana in 14.01.2019 si diferenta cel mai tarziu pe 1.03.2019
- Programul actiunii poate fi modificat de catre conducatorul de grup in functie de anumite situatii speciale.
- Categoria hotelurilor si a mijloacelor de transport este cea oficiala pentru Franta si Spania.  

SITUATII EXCEPTIONALE
-daca se renunta la participarea in excursie, cu mai mult de 60 de zile inainte de plecare, presupune o penalizare de 30% din costul total al excursiei
-daca retragerea se petrece in perioada cuprinsa intre 60 de zile si 30 de zile inainte de plecare, presupune o penalizare de 50% din costul total al excursiei,
-daca retragerea se petrece in perioada cuprinsa intre 30 de zile si 15 zile inainte de plecare, presupune o penalizare de 80% din costul total al excursiei,
-daca retragerea se petrece in ultimile 15 zile inainte de plecarea in excursie, banii nu se mai pot returna.

IMPORTANT: Este esential sa purtam imbracaminte in straturi, comoda, sportiva, usoara, din materiale tehnice, care sa nu mentina transpiratia, sa fie practica si decenta in timpul vizitelor in spatiile religioase (pantaloni lungi, bluze cu maneca sau esarfe care sa acopere decolteurile si mainile). 
Incaltamintea trebuie sa fie foarte comoda, de preferat incaltaminte sportiva profesionala, usoara, din materiale prin care piciorul sa poata respira, indiferent de anotimp. 
Poate fi practica o pelerina/jacheta de ploaie usoara, pentru ploile neasteptate. 
De asemenea, palarie si ochelari de soare, crema de protectie solara, pentru zilele senine si calduroase.
Rucsacul mic de calatorie nu trebuie sa aiba o greutate mai mare de 7-10% din greutatea corporala.
Foarte important este caietul-jurnal de calatorie

Pentru inscrieri va rugam sa ne contactati la numarul de telefon: 0722 232810 - Iuliana Chiriac, sau pe email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Pin It