Calatorie in Georgia si Armenia, 15-26 iunie 2023
Calatoria in Georgia si Armenia reprezinta o imersiune in istoria interesanta a unor civilizatii stravechi, dar si bucuria sufletului in fata naturii absolut spectaculoase. Ajungem intr-o "oaza" de crestinatate, la intersectia a doua mari continente, Asia si Europa.
In ultimele cateva mii de ani, Georgia a facut parte din diverse civilizatii si fiecare dintre acestea si-a putut lasat cu prisosinta amprenta: persanii, mongolii, romanii, dinastiile Iranului, rusii – toate compatibile intr-un fel cu propria cultura a tarii.
Armenia, in schimb, este una dintre cele mai vechi civilizatii din lume, cu peste 12000 de ani vechime, stiut fiind ca armenii au marcat si istoria omenirii.
Ziua 1 / J – Bucuresti - Tbilisi
Zburam din Bucuresti, la 9.35 la Tbilisi, unde ajungem dupa-amiaza, la 16.35, cu escala in Istanbul. Ne cazam la un hotel de 4*.
Turul orasului include Orasul vechi, Miskheta, vechea capitala a Georgiei si Orasul nou.
Vizita in orasul vechi incepe de la biserica Metekhi, vom vizita manastirea Jvari, sec. VII, Catedrala Svetitskhoveli, cu multe valori ortodoxe, precum: chitonul lui Hristos, mantia Sfantului Ilie si calcaiul lui Andrei Cel Intâi Chemat, apostolul. Apoi urcam spre Baile cu sulf construite din caramida sub forma de dom, iar in final fortareata Narikala – una din cele mai vechi fortificatii din oras. Ajungem la sinagoga, catedrala Sioni si biserica Anchiskhati. In final ne vom plimba pe Rustaveli Avenue – principala strada din Tbilisi.
Ziua 2 / V - Tibilisi - regiunea Kakhetia - fortareata Gremi - manastirea Nekresi - manastirea Alaverdi
Dupa micul dejun incepem calatoria spre regiunea Kakhetia, prima oprire la fortareata Gremi, apoi urcam la manastirea Nekresi, sus pe un munte deasupra campiei Alazani, extrem de frumoasa.
Ultimul punct de vizitat va fi Manastirea Alaverdi, oficial Catedrala Sf. Gheorghe din Kakheti. Catedrala este a doua ca inaltime din Georgia, prima dintre catedralele medievale care au supravietuit. Este templul principal si cel mai venerat din Kakheti, centrul diocezei Alaverdi.
Apoi ne cazam la un hotel 5* din Kakheti. HB (BB/L cu degustare de vinuri)
Ziua 3 / S - Kakhetia - manastirea Telavi - Signagi - manastirea Bodbe
Dupa micul dejun ne incepem ziua cu vizita la Manastirea Telavi. Biserica Fecioarei din Telavi reprezinta unul dintre cele mai izbitoare exemple de arhitectura bisericeasca medievala tarzie. Posibil cu degustari de vinuri.
Calatorim cu autocarul tot in regiunea Kakhetia. Vizitam vechiul oras Signagi, cunoscut si sub numele orasul indragostitilor, cu strazi pavate cu piatra si balcoane in stil georgian, vizitam zidul de aparare al orasului, biserica veche si frumoasa vale Alazani. Apoi mergem spre manastirea Bodbe – initial construita in secolul 9, a fost semnificativ modificata in secolul al 17 lea, iar in present este o manastire de calugarite si un loc important de pelerinaj in Georgia datorita asocierii cu Sf. Nino, din secolul 4, ale carei moaste le adaposteste.
Apoi ne cazam la acelasi hotel 4/5* din Tibilisi. HB (BB/L)
Ziua 4 / D - cetatea Ananuri - Kazbegi - catedrala Gergeti
Micul dejun si o noua zi cu peisaje spectaculoase de descoperit se asterne in fata noastra.
S-au spus si s-au scris atat de multe despre celebrul drum militar georgian incat atrage in fiecare an tot mai multi calatori din toata lumea.
Prima noastra oprire va fi la Ananuri, cetate si manastire (datand din sec. 17), care se afla pe malul lacului Khivali, care a servit drept fortareata principala pentru Aragva Eristavs, conducatorii acestei regiuni. Cetatea isi are originea in secolul al XVI-lea si in urmatoarele doua secole a servit drept avanpost nordic al apararii Transcaucaziei, blocand drumul care ducea prin defileul Daryal. Oprire si la „Arcul Prieteniei”. Privelistea este spectaculoasa asupra muntilor Caucazul Mare.
Ne indreptam spre Kazbegi, al treilea masiv muntos ca inaltime din tara, si vizitam Biserica Trinitatii din Gergeti (sec. 14). Este un turn mic de biserica aflat la o altitudine de 2.100 m.
Apoi ne cazam la acelasi hotel 4/5* din Tibilisi. HB (BB/L)
Ziua 5 / L - regiunea Sadahlo - granita georgiano-armeana - manastirea Sanahim - manastirea Haghpat - Gyumri
Calatorim prin regiunea Sadahlo, la granita intre Georgia si Armenia. Ajungem in nordul Armeniei, un loc magic cu munti impaduriti si vai adanci. Vizitam capodopere ale arhitecturii medievale din Armenia: complexul monahal Sanahim (sec. al 9-12 lea) si Haghpat (sec. al 11-13 lea), care sunt incluse in patrimoniul mondial UNESCO, deoarece reprezinta cea mai mare inflorire a arhitecturii religioase armene, al carei stil unic s-a dezvoltat dintr-un amestec de elemente ale arhitecturii ecleziastice bizantine si arhitectura vernaculara traditionala a regiunii caucaziene.
Apoi grupul se va indrepta catre Gyumri - capitala culturala a Armeniei. Gyumri este acum al doilea oras al Armeniei atat ca industrie, cat si ca populatie si este principalul centru textil al republicii.
Transfer la hotel 4* in Gyumri. HB (BB/L)
Ziua 6 / M - Gyumri - Echmiadzin - Zvartnots - Yerevan city tour
Dupa micul dejun plecam sa vizitam Echmiadzin, centrul administrativ si spiritual al Bisericii Apostolice Armene. Vizitam catedrala din Echmiadzin (datand din secolul al 4 lea), muzeul si biserica Sfantul Hripsime (sec. al 7 lea), reprezentand unul dintre cele mai vechi si mai frumoase exemple de arhitectura crestina. Din anul 2000, este un sit al patrimoniului mondial UNESCO.
Pe drumul catre Erevan, grupul se va opri la templul Zvartnots (inseamna „ingeri ceresti”) minunata capodopera arhitecturala din secolul al VII-lea, aflat pe lista patrimoniului universal UNESCO inca din anul 2000.
Pranzul la Tasty Guest House, un spectacol culinar de preparare a placintei nationale-"arishta" si "gata" sweets (placinta/paste armenesti si dulciuri), sustinut de una dintre gazdele TV din Armenia.
Transfer la Erevan si tur de oraș de neuitat. Erevan este capitala si cel mai mare oras al Armeniei, unul dintre cele mai vechi orase locuite continuu din lume. Erevan a fost numit de UNESCO Capitala Mondială a Cartii în 2012, vizitam muzeul Matenadaran.
Transfer la hotel 4* in Erevan. HB (BB/L)
Ziua 7 / M - Yerevan - Muntele Ararat – KhorVirap – Areni – Noravank – Yerevan
Dupa micul dejun calatorim spre regiunea Ararat sa vzitam biserica Khor Virap (insemnand “fantana adanca”) – locul unde a fost intemnitat Sf. Grigore cel Iluminat, care a stat aici intr-o celula mica timp de 13 ani fara mancare, fiind acuzat de catre regele Armeniei de propovaduirea crestinismului. Biserica a fost construita peste inchisoare si acum vizitatorii pot cobori in temnita intunecata. Este un loc sfant pentru lumea crestina. De aici avem o panorama speciala a vesitului munte Ararat, cu cele 2 varfuri inzapezite. Pe dealurile din apropierea Khor Virap a fost intemeiata vechea capitala a Armeniei – vechiul oras Artashat construit de regele Artashes I, intemeietorul dinastiei Artashesid, in jurul anului 180. Este unul dintre putinele orase vechi construite dupa sfaturile vestitului general Hannibal (Cartagina). Dupa infrangerea suferita intr-un razboi cu Roma, acesta a gasit gazduire in Armenia.
Ne indreptam apoi spre manastirea Noravank (sec. al 13 lea), care inseamna Manastire Noua, trecand printr-un spectaculos canion cu ziduri din piatra rosie. Apoi exista timp pentru o degutare de vinuri la crama “Areni”, cea mai veche crama din lume.
Transfer la acelasi hotel 4* in Erevan. HB (BB/L)
Ziua 8 / J - Yerevan - Kotayk region - Geghard - Garni - Yerevan
Dupa micul dejun ne indreptam spre regiunea Kotayk. Vizitam Manastirea Geghard - Airivank inclusa in Lista Patrimoniului Mondial UNESCO (sec.12-13). Numele inseamna “sulita sfanta” in cinstea unei sulite lungi care s-a pastrat, aceeasi cu care a fost strapuns trupul lui IIsus aflat pe cruce. Este expusa acum la muzeul catedralei Etchmiadzin. Aceasta manastire straveche a fost sculptata dintr-o stanca solida - secolele VII/VIII. Stancile falnice spectaculoase care inconjoara manastirea fac parte din defileul raului Azat si sunt incluse impreuna cu manastirea în Patrimoniul Mondial UNESCO. Putem asculta un concert de cantece populare si liturgige la manastirea Geghard, pentru ca are o acustica speciala astfel ca ne putem bucura de sunete clare precum cristalul.
Continuam excursia spre muzeul în aer liber al templului pagan Garni, acesta fiind singurul monument supravietuitor al perioadei elenistice din Armenia, inchinat Zeului Soare – Myrth, construit in anul 77 de catre regele Trdat (din dinastia Arshakid). Ne oprim la arcul Charents. Templul este construit in stil greco-roman, cu coloanele caracteristice. Templul strajuieste cu mandrie de pe marginea stancoasa a unui canion adanc, avand o preveliste impresionanta. A fost resedinta de vara a dinastiei Arshakid. Vizitam ruinele Palatului regal.
Pranzul poate fi servit intr-o casa de tarani din satul Garni, unde putem lua parte la procesul de coacere a painii armenesti traditionale – lavash, ca o turta, care se coace in cuptoare de piatra.
Transfer la acelasi hotel 4* in Erevan. HB (BB/L)
Ziua 9 / V - Yerevan - regiunea Aragatsotn - Saghmosavank - Tegher - Yerevan - Vernissage
Dupa micul dejun calatorim spre provincia Aragatsotn. Vizitam Saghmosavank - complex monahal din secolul al XIII-lea, situat in varful defileului abrupt sculptat de raul Kasakh. Siluetele sale domina satele adiacente si se ridica brusc pe fundalul muntilor incoronati de Muntele Aragats.
Ne indreptam apoi spre manastirea Tegher, datand din secolul 13, construita din bazalt gri inchis, ceea ce este neobisnuit pentru realitatea armeana.
Pranzul servit in case ale taranilor din regiune.
La intoarcerea in Erevan vizitam Vernissage, o piata de produse si arta populara locala.
Transfer la acelasi hotel 4* in Erevan. HB (BB/L)
Ziua 10 / S - Yerevan - regiunea Gegharkunik - Sevan - Sevanavank – Dilijann – Haghartsin – Tbilisi
Dupa micul dejun, calatorim spre regiunea Gegharkunik. Ne bucuram de frumusetea lacului Sevan, unul dintre cele mai mari lacuri de apa dulce montane din regiunea Eurasia, la 1900 m, numit si „frumusețea cu ochi albaștri” a Armeniei. Exploram peninsula, din varful careia vom avea o priveliste panoramica unica a lacului. Vizitam manastirea Sevanavank. Turul statiunii montane Dilijian, cu ape minerale curative deosebite. Vizitam si complexul monahal Haghartsin (sec.13), incluzand bisericile Sf.Stefan, Sf.Maria si Sf. Grigore. Manastirea este “ascunsa” de privirile vizitatorilor in padurile dese, dar cand este descoperita creeaza o imagine magica.
Trecem frontiera Armeno-Georgiana si innoptam in Tibilisi.
Transfer la hotel 4* in Tbilisi. HB (BB/L)
Ziua 11 / D - Tbilisi, zburam la Bucuresti
Dupa micul dejun o zi in care continuam turul in capitala Georgiei, timp liber in care optional participam la Sfanta Liturghie la o catedrala si apoi putem face o scurta excursie pana la Uplistsikhe, orasul din pestera, sec.II iHr, absolut spectaculos, dar cu putin efort fizic, dupa o ora de mers cu masina. BB
Ziua 12 / L - Dupa miezul noptii plecam la aeroport, zborul este la ora 3.55 am, ca sa ne reintoarcem in tara, ajungem luni dimineata, 26 iunie la ora 8.30 am.
Pretul acestui program, 15-26 iunie - 2085 euro/loc in camera dubla, supliment pentru camera single 550 euro, pentru un grup de minim 20 de persoane. Un numar mai mic presupune cresterea pretului cu 5%.
NU este inclus si biletul de avion, aprox. 250 -300 euro, Bucuresti-Tbilisi si Tbilisi-Bucuresti, pretul se poate modifica in functie de data cumpararii.
Programul de baza include:
- 11 zile pline (si 11 nopti) cazare in hoteluri de 4* si 5*, cu 9 HB (cazare cu mic-dejun si pranz) si 1 B&B (mic dejun);
- transportul intern cu autocarul, pe tot parcursul calatoriei;
- ghid pe intreg intinerariul si translator-insotitor de grup;
- intrarile la obiectivele turistice anuntate;
- avem privilegiul sa fim insotiti pe tot parcursul calatoriei noastre de catre un preot cu har si o cultura bogata.
Programul nu include:
- zborurile internationale Bucuresti - Tbilisi - Bucuresti, (aprox. 250-300 euro) – pretul ar putea creste in functie de momentul cumpararii biletului de avion;
- intrarile optionale la obiective culturale (spectacole de opera sau balet, minicroazierele pe canale)
- excursia optionala din ultima zi;
- mesele nespecificate in program (respectiv cinele),
- asigurarea de sanatate si STORNO,
- cheltuieli personale, tips-uri obligatorii pt. soferi, ghizi ...(80 euro), etc.
Pentru INSCRIERE sunt necesare:
- pasaport valabil minim 6 luni de la data returului in tara,
- fotocopie pasaport,
- avans de minim de 585 euro pentru rezervarea locului pana pe 25 februarie, 1000 de euro pana la 25 aprilie, iar diferenta cel mai tarziu pe 15 mai,
- programul actiunii poate fi modificat de catre conducatorul de grup in functie de anumite situatii speciale,
- categoria hotelurilor si a mijloacelor de transport este cea oficiala pentru Georgia ai Armenia.
SITUATII EXCEPTIONALE
-daca se renunta la participarea in excursie, cu mai mult de 60 de zile inainte de plecare, presupune o penalizare de 20% din costul total al excursiei
-daca retragerea se petrece in perioada cuprinsa intre 60 de zile si 30 de zile inainte de plecare, presupune o penalizare de 40% din costul total al excursiei,
-daca retragerea se petrece in perioada cuprinsa intre 30 de zile si 15 zile inainte de plecare, presupune o penalizare de 75% din costul total al excursiei,
-daca retragerea se petrece cu 15 zile inainte de plecare, banii nu se mai pot returna in niciun procent.
IMPORTANT: Este indicat sa purtati imbracaminte decenta in timpul vizitelor la obiectivele religioase, altfel puteti fi opriti la intrare - pantaloni lungi, bluze cu maneca sau esarfe care sa acopere decolteurile si mainile. Incaltamintea trebuie sa fie foarte comoda. De asemenea este utila o jacheta de ploaie sau o umbrela mica. Vremea este ca de primavara la munte.
Pentru mai multe informatii, puteti sa ne contactati:
C.E.D.A - Centrul de Educatie si Dezvoltare prin Autocunoastere 0722 232810