El Camino – Ruta de Nord, Regiunea Cantabria, 27.04 - 9.05. 2022


El Camino di Compostela
 reprezinta o calatorie epica, un pelerinaj pe care il fac de secole, inca de la inceputul crestinismului, milioane de oameni, venind pe urmele Apostolului Iacob, cel care a crestinat aceasta parte a Vestului Europei, cu ajutorul direct al Fecioarei Maria.

Pentru fiecare pelegrin, acest drum este o experienta de viata unica, profund transformatoare, asa cum o arata miile de testimoniale, cartile si filmele facute pe acest subiect.

Pelegrinii strabat sute de km, pe mai multe rute, sosind din toate colturile lumii, cu varste, cultura si pregatire profesionala extrem de variate, celebritati sau oameni simpli, toti simt o chemare sufleteasca extrem de puternica de a se regasi pe sine intr-un drum initiatic.

El Camino di Compostela reprezinta primul drum cultural european si a fost trecut in patrimoniul UNESCO.

Exista mai multe rute consacrate pentru acest pelerinaj, in functie de locul plecarii, parcurse uneori pe portiuni, chiar si de-a lungul mai multor ani, destinatia finala fiind in frumoasa regiune a Galiciei, din Nord-Vestul Spaniei, la Santiago di Compostela, acolo unde se afla marea catedrala ridicata spre cinstirea Apostolului Iacob, care aude si implineste rugaciunile pelegrinilor.
Cele mai importante rute, facute pe jos (minim 100 km) sau in bicicleta (minim 200 km), pentru care se obtine si certificatul de pelerin, sunt ruta franceza, cu plecare din Muntii Pirinei, ruta de Nord, urmarind coasta de Nord a Spaniei, ruta de Argint, care pleaca din Andalusia-Sudul Spaniei, ruta primitiva sau cea originala, care traverseaza muntii inalti ai Asturiei, ruta portugheza, care porneste traditional din orasul Porto, etc.

El Camino ne ajuta sa traim plenar sentimentul de libertate, de reconectare la natura si frumusetea pura a vietii, la traditii, valori spirituale inalte, accesand o stare de pace si bucurie sufleteasca intr-o uimitoare conexiune umana greu de imaginat in alte conditii. Este sansa redescoperirii unei puteri interioare uimitoare, indiferent de provocarile intampinate pe parcursul acestui drum, in care se petrec multe sincronicitati prin care Universul ne vorbeste si ne oglindeste raspunsuri la intrebari profunde.

Scoicile Saint-Jacques reprezinta simbolul acestui pelerinaj, fiind regasite ca semne oriunde pe drum pentru a nu rataci calea, dar sunt si un semn distinctiv al pelegrinilor care le poarta. 
Denumirea populara a Caii Lactee este si aceea de El Camino di Santiago, deoarece, conform unei legende medievale, aceasta s-ar fi format din praful ridicat la cer, provenit de la pelegrinii care se indreptau spre Santiago di Compostela si care, in traducere libera, inseamna camp de stele.

El Camino del Norte, 830 km, considerata una dintre cele mai frumoase rute, reprezinta o experienta fantastica de-a lungul coastei de Nord, numita “Spania verde”, prin tara Bascilor, ca sa se continue cu splendida regiune a Cantabriei, apoi minunata Asturia si in final Ribadeo din Galicia.
Oficial, sectiunea acestei rute, 122 km, incepe intr-un oras de coasta, chic si elegant, modern prin obiectivele sale culturale cu prestanta mondiala, Bilbao - frumoasa capitala a Tarii Bascilor si se termina in Santander, oras de coasta cu unele dintre cele mai frumoase plaje din lume.

In general, calatoria noastra prin regiunea Cantabriei va fi si o experienta gastronomica de neuitat, in timp ce suntem intampinati cu peisaje de vis, aflate in rezervatiile naturale pe care le strabatem!

Calatoria noastra pe jos, in etape de aproximativ 15-20 km/zi media, ne dezvaluie peisaje de neuitat, o adevarata imersiune in frumusetea naturii, cu plaje si faleze, in golfuri spectaculoase, campii si dealuri line, paduri dese, bucurandu-ne de mirosurile si culorile primaverii, ale vietii, de la rasaritul si pana la apusul soarelui, trecand prin sate pescaresti si mici orasele, explorand tinuturi de poveste, in care contrastul modernitatii si traditiei confera traseului un caracter unic si mult farmec.
Exista o sugestie a opririlor pentru a innopta, echilibrata ca si distante de etape, dar desigur cu flexibilitatea necesara si optionala pentru fiecare participant :

Propunerea acestui traseu este aceea a unui camino cultural, care include insa si bucataria gourmet, in principal bucuria simturilor si deschiderea sufletului, pentru a ne regasi pe sine in mijlocul unor peisaje naturale spectaculoase.

BILBAO - SANTURTZI - CASTRO URDIALES - LIENDO - NOJA - GUEMES - SANTANDER - OPTIONAL - SANTIAGO DI COMPOSTELA - FINISTERE - MADRID

Itinerar El Camino - Ruta de Nord, Regiunea Cantabria, 27 aprilie - 9 mai 2022, plecam chiar in saptamana luminata dupa Paste, pe cararea Apostolului Iacob: 

Este un traseu deosebit de frumos, pe coasta Marii Cantabriei, de dificultate redusa spre mediu, pe portiuni reduse.

Ziua 1 - 27.04. miercuri, plecam din Bucuresti cu o cursa care aterizeaza la Bilbao , ne cazam intr-un hotel de 4* B&B, si apoi avem timp liber ca sa exploram un oras absolut fascinant, încântătoarea Bazilica Fecioarei din Begoña, Casco Viejo - locul in care se afla Bilbao Cathedral - Catedrala Santiago din Plaza de UnamunoPlaza Ribera si Plaza Nueva
Centrul istoric este recunoscut prin tavernele sale deosebite, unde pot fi gustate uimitoarele "pintxos" pentru o cina savuroasa si traditionala!

Ziua 2 - 28.04. joi, dupa micul dejun, urmeaza o zi de neuitat in care vom descoperi zona de estuar a orasului Bilbao si de faleze a marii Cantabriei, dar vom face si turul orasului Bilbao, impreuna cu un ghid specializat in arta, vizitam muzeul Guggenheim, principalele  monumente si locuri turistice reprezentative ale acestui oras, Bilbao Fine Arts Museum, Art District, Muzeul maritim Ria de Bilbao ...   Bilbao (sau Bilbo în basque) este un oras care s-a reinventat în ultimii 30 de ani, devenind gazda unora dintre cele mai bune expoziții de artă din tara (cu precadere la impresionantul Muzeu Guggenheim..)

Ziua 3 - 29.04. vineri, dupa micul dejun, un microbuz ne preia bagajele mari pentru a fi depozitate direct la hotelul din Santander, unde ne vor astepta dupa cele 6 zile de mers pe jos, avand cu noi doar un mic rucsac de pelerin, cu strictul necesar (veti primi o indrumare in acest sens dupa inscrierea in calatorie). Se poate opta insa si pentru livrarea bagajelor mari la fiecare oprire de pe drum.
Incepem calatoria noastra alchimica, cu plaje superbe, adesea spectaculoase, sate pescaresti si centre istorice, unde se regasesc inca traditii stravechi.
Vom innopta in splendide conace si pensiuni rustice, savurand apetisanta bucatarie gourmet din aceasta regiune frumoasa aflata in Nordul Spaniei.
Traseul Camino lasa in spate golful, iar noi mergem pe jos de-a lungul coastei urmarind scoicile Saint Jacques, strabatand pasuni frumoase si dealuri blande, trecand prin fermecatoarea zona de coasta.

Plecand din Bilbao, pe un traseu in prima zi de doar 14 km, avem suficient timp pentru a admira imensitatea Golfului Bizkaia, pitorestile sate pescaresti aflate de-a lungul estuarului, Barakaido si Santurtzi, unde se gasesc de altfel si cele mai bune sardine, Portugalete cu Turnul Salazar din sec. al XVI lea, strazi medievale si catedrala Santa Maria in stil gotic renascentist si nu in ultimul rand, cel mai important obiectiv turistic, Podul transportator Vizcaya sau Puente Colgante, o bijuterie arhitecturala unica in lume, 160 m lungime si 61 m inaltime, declarat Patrimoniu al Umanitatii in anul 2008, aflat la varsarea raului Nervion in ocean.

         

Ziua 4, 30.05. sambata -Santurtzi – Castro Urdiales, 21 km , continuam drumul de-a lungul coastei stâncoase spectaculoase, imbratisand cu ochii frumusetea naturii desavarsite, pentru ca in final sa ajungem intr-un orasel cu un mix de arhitectura moderna si medievala, unde vizitam un castel medieval si un far.

Ziua 5, 1.05. duminica - Castro Urdiales – Liendo, 20 km, trecem  pe langa Paraclisul Santa Isabel, Biserica La Magdalena si coborand prin vale ajungem pana la Biserica Nostra Senora de Liendo din Hazas. Orasel cu parfum local medieval si bucatarie traditionala.

Ziua 6, 2.05. luni - Liendo  – Noja, 23 km, o zi in care suntem rasfatati de catre Univers cu un peisaj oarecum fantastic, plajele intinse si frumoase de la Laredo, cu atmosfera de vacanta, apoi  trecand prin orasele Colindres, Escalante si Barrio de Castillo, admiram privelistile frumoase ale muntilor si coastei inainte de a ajunge la Noja.

Ziua 7, 3.05 marti Noja  – Guemes, 13 km, continuam prin Bareyo unde putem vizita biserica romanica Santa María, iar la final o cina de rasfat intr-o locatie de poveste.

Ziua 8, 4.05. miercuri Guemes – Santander, 23 km, capitala Cantabriei este un oras elegant, cu o multime de plaje, parcuri, natura, arhitectura si mancare excelenta. Faptul ca aici este Atlanticul face sa existe maree, iar  plajele din Santander unele dintre cele mai minunate in lume. La reflux se descopera stancile ascutite, pline de scoici lipite de ele, pe care te poti catara, iar la flux totul se acopera cu apa de un albastru metalic! 
Plaja El Sardinero a pastrat atmosfera epocii Belle Epoque cu terase pe malul marii, numeroase hoteluri elegante si restaurante fine.

Ziua 9, 5.05. joi Santander, dupa micul dejun, impreuna cu un ghid specializat in arta facem un tur al orasului , dar si al principalelor obiective turistice.
La nord de plaja El Sardinero se afla Cabo Mayor cu un far si Puente Forado, o formatiune interesanta, ca un pod care a fost sculptat de natura, in rocile calcaroase. Playa del Magdalena este o plaja intinsa aurie, aflata intr-o zona frumoasa a orașului, langa Peninsula Magdalena, acolo unde se gaseste Palatul Magdalena, construcție a regelui Alfonso al XIII lea pentru familia sa. 
Catedrala din Santander, numita catedral de Nuestra Señora de la Asunción este construita in secolele 13-14 intr-un stil gotic auster, de o dimensiune impresionanta, cu un sanctuar deosebit. In cripta catedralei se afla Iglesia del Santisimo Cristo, o mică biserica care adaposteste mormintele a doi sfinti crestini timpurii, Celedonius si Emeterius.

Ziua 106.05. vineri, zburam spre casa prin Madrid, unde tot optional se poate face o escala mai lunga, de o zi doua sau:

OPTIONAL EXTENSIE 6-9 MAI 2022

Santander - Santiago di Compostela, in aceasta zi ajungem cu un microbuz inchiriat in Santiago di Compostella, unde vom face prima noastra oprire de pelegrini direct la catedrala Sfantul Iacob si apoi la centrul pentru obtinerea certificatului de pelegrini. Innoptam in hotelul nostru de 4* B&B unde avem camerele deja rezervate si bagajele mari care ne asteapta.

Ziua 11, 7.05. sambata, Santiago di Compostela - Finisterre’, insotiti de un ghid local vizitam aceste orase sacre, incarcate de o inalta spiritualitate, inca de pe vremea Apostolului Iacob, avand profunde semnificatii istorice si culturale. 
Suntem cazati in acelasi hotel de 4* din Compostela (B&B).

Ziua 12, 8.05. duminica, Santiago di Compostela – Madrid, dupa impresionanta ceremonie religioasa de dimineata, din timpul Sfintei Liturghii a pelegrinilor din marea catedrala, plecam dupa-amiaza cu trenul la Madrid, unde ajungem pe seara, aprox. la ora 21.00. 
Suntem cazati intr-un hotel de 4*(B&B).

Ziua 13, 9.05. luni, Madrid – Toledo - Bucuresti, o zi dedicata unui oras plin de farmec si culoare, Toledo, incarcat de o istorie bogata si cultura impresionanta, cu care vom incerca sa ne familiarizam alaturi de un ghid de arta local. Vom face si turul orasului Madrid, oprindu-ne sa vizitam in functie de timpul ramas, locurile emblematice ale acestuia, marile piete, bulevarde, pana seara cand vom zbura la Bucuresti. 

Pret traseu principal (primele 10 zile): 1650 euro/persoana in camera dubla, pentru un grup de min. 10 persoane, cu supliment de 580 euro pentru camera single. 

Pentru un numar mai mic de participanti, pretul ar putea creste cu 10%.  


Preturile includ:

Itinerariu principal, 10 zile de calatorie, avand 9 nopti cazare in hoteluri de 4* cu mic dejun (B&B).
Celelalte 3 nopti optionale pt. extensia de 4 zile, sunt libere, dar la cerere pot fi facute rezervari;
- Transport local cu autocar cu aer conditionat, conform programului, transferurile de la/la aeroport, taxele si parcarile locale, transferul bagajelor in fiecare locatie;
- Ghid special de arta pentru Bilbao, Santander. Optional va fi si pt. extensie: in Santiago di Compostela - Finistere, Madrid-Toledo, alaturi de un insotitor de grup, traducator.  

Servicii NEINCLUSE ce se adauga la pretul pelerinajului:

- Biletul de avion Bucuresti - Bilbao si Madrid - Bucuresti, (aprox.250-300 euro)Pretul poate suferi modificari, in functie de momentul achizitionarii biletului de avion.

- EXTENSIE OPTIONALA - 4 zile pline (650 euro) - cazarile celor 3 nopti in hotelurile din Compostela, Madrid + transport local (tren si microbuzuri) + ghizi de arta locali (in functie de nr. participantilor decisi sa continue extensia, min.10 persoane). Supliment single 300 euro.

- Asigurare de calatorie si asigurare STORNO, optional;

- Mesele neincluse in program (aprox.500 euro, in functie de alegerile de meniu personale), cheltuielile personale, tips–uri pentru ghizi si soferi (aprox.50 euro)

- Intrarile la obiectivele turistice (aprox. 50-80 eur)  

 

Pentru INSCRIERE sunt necesare:
- Pasaport valabil minim 6 luni de la data returului in tara;
- Copie xerox pasaport;
- Avans de minim de 30% pentru inscriere, pana in 8.02.2022 si diferenta pana cel mai tarziu pe 30.03.2022
- Programul actiunii poate fi modificat de catre conducatorul de grup in functie de anumite situatii speciale.
- Categoria hotelurilor si a mijloacelor de transport este cea oficiala pentru Spania.  

SITUATII EXCEPTIONALE
-daca se renunta la participarea in excursie, cu mai mult de 60 de zile inainte de plecare, presupune o penalizare de 30% din costul total al excursiei
-daca retragerea se petrece in perioada cuprinsa intre 60 de zile si 30 de zile inainte de plecare, presupune o penalizare de 50% din costul total al excursiei,
-daca retragerea se petrece in perioada cuprinsa intre 30 de zile si 15 zile inainte de plecare, presupune o penalizare de 85% din costul total al excursiei,
-daca retragerea se petrece in ultimile 15 zile inainte de plecarea in excursie, banii nu se mai pot returna.

IMPORTANT: Este esential sa purtam imbracaminte in straturi, comoda, sportiva, usoara, din materiale tehnice, care sa nu mentina transpiratia, sa fie practica si decenta in timpul vizitelor in spatiile religioase (pantaloni lungi, bluze cu maneca sau esarfe care sa acopere decolteurile si mainile). 
Incaltamintea trebuie sa fie foarte comoda, de preferat incaltaminte sportiva profesionala, usoara, din materiale prin care piciorul sa poata respira, indiferent de anotimp. 
Poate fi practica o pelerina/jacheta de ploaie usoara, pentru ploile neasteptate. 
De asemenea, palarie si ochelari de soare, crema de protectie solara, pentru zilele senine si calduroase.
Rucsacul mic de calatorie nu trebuie sa aiba o greutate mai mare de 7-10% din greutatea corporala cu tot ceea ce contine.
Foarte important este caietul-jurnal de calatorie

Pentru inscrieri va rugam sa ne contactati la numarul de telefon: 0722 232810 - Iuliana Chiriac, sau pe email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Pin It