EL CAMINO - RUTA PORTUGHEZA 24/27 aprilie - 7 mai 2018

LISABONA-FATIMA-PORTO-SANTIAGO DI COMPOSTELA
El Camino di Compostela reprezinta o calatorie epica, un pelerinaj pe care il fac de secole, inca de la inceputul crestinismului, milioane de oameni, venind pe urmele Apostolului Iacob, cel care a crestinat aceasta parte a Vestului Europei, cu ajutorul direct al Fecioarei Maria. Pentru fiecare pelegrin, acest drum este o experienta de viata unica, profund transformatoare, asa cum o arata miile de testimoniale, cartile si filmele facute pe acest subiect.

Pelegrinii strabat sute de km, pe mai multe rute, sosind din toate colturile lumii, cu varste, cultura si pregatire profesionala extrem de variate, celebritati sau oameni simpli, toti simt o chemare sufleteasca extrem de puternica de a se regasi pe sine intr-un drum initiatic, pana la cripta Sfantului Iacob.

El Camino di Compostela reprezinta primul drum cultural european si a fost trecut in parimoniul UNESCO.

Exista mai multe rute consacrate pentru acest pelerinaj, in functie de locul plecarii, destinatia finala fiind in frumoasa regiune a Galiciei, din Nord-Vestul Spaniei, la Santiago di Compostela, acolo unde se afla o mare catedrala ridicata spre cinstirea Apostolului Iacob, care aude si implineste rugaciunile pelegrinilor. Cele mai importante rute, facute pe jos sau in bicicleta, pentru care se obtine si certificatul de pelerin, sunt ruta franceza, cu plecare din Muntii Pirinei, ruta de Nord, urmarind coasta de Nord a Spaniei, ruta de Argint, care pleaca din Andalusia-Sudul Spaniei, ruta primitiva sau cea originala, care traverseaza muntii inalti ai Asturiei si ruta portugheza, care porneste traditional din orasul Porto.

El Camino ne ajuta sa traim plenar sentimentul de libertate, de reconectare la natura si frumusetea pura a vietii, la traditii, valori spirituale inalte, accesand o stare de pace si bucurie sufleteasca, intr-o uimitoare conexiune umana greu de imaginat in alte conditii, dar si redescoperirea unei puteri interioare uimitoare, indiferent de provocarile intampinate pe parcursul acestui drum, in care se petrec multe sicronicitati prin care Universul ne vorbeste si ne oglindeste, raspunsuri la intrebari profunde.

Scoicile Saint-Jacques reprezinta simbolul acestui pelerinaj, fiind regasite ca semne oriunde pe drum, pentru a nu rataci calea, dar sunt si un semn distinctiv al pelegrinilor care le poarta.
Denumirea populara a Caii Lactee este si aceea de El Camino di Santiago, deoarece, conform unei legende medievale, aceasta  s-ar fi format din praful ridicat la cer, provenit de la pelegrinii care se indreptau spre Santiago di Compostela, care in traducere libera inseamna camp de stele.

 

Itinerariul pe scurt
Ruta Portugheza, 24/27 aprilie - 7 mai 2018
 

Pre-extensie

Ziua 1 - Marti, zbor matinal Bucuresti – Lisabona, transferul de la aeroport, ca sa ne cazam intr-un hotel de 4*; apoi  turul orasului impreuna cu un ghid local.
Vizitam principalele monumente si locuri turistice reprezentative, iar dupa-amiaza frumosul Palazzo Reale Sintra.
Seara, la intoarecerea in Lisabona, putem opta sa mergem la un spectacol de fado, unde se poate servi si cina

Ziua 2 - Miercuri, ne deplasam cu autocarul (200 km) insotiti de un ghid, pe Costa del Sol, oprindu-ne in faimoasele statiuni Cascai, Eldoril  si spectaculoasa Cabo da Roca, apoi ajungem intr-un frumos oras medieval, Obidos, asezat pe dealuri, cu o perspectiva uimitoare, innoptand in final la Nazare’, un traditional orasel de pescari, asezat pe coasta Atlanticului, hotel 4*(B&B).

Ziua 3 - Joi, Nazare’ – Alcobaca - Batalha – Tomar - Fatima (125 km)
Dimineata, impreuna cu un ghid specializat, plecam cu microbuzul nostru la Fatima, unul dintre locurile sacre ale aparitiei Fecioarei Maria in lume, oprindu-ne pe drum ca sa vizitam renumitele castele ale templierilor aflate in patrimoniul UNESCO, considerate si ele ca parte dintre "cele 7 minuni ale Portugaliei".
Vom vizita ​alte doua manastiri ​absolut ​remarcabile, Alcobaca si Batalha, apoi Tomar, oras intrigant, precum un decor de film, unde descoperim o adevarata maiestrie arhitecturala, dar si cel mai misterios castel al templierilor.
Spre seara ajungem la Fatima, unde suntem asteptati cu cina. Ne cazam intr-o pensiune de 3*(HB).

Ziua 4 - Vineri, Fatima – Porto (200 km), dupa Sfanta Liturghie de dimineata, plecam cu masina noastra spre un oras romantic, port la oceanul Atlantic, pe care il vizitam alaturi de un ghid local, oprindu-ne in cartierul Ribeira, aflat in patrimoniul UNESCO, la biserica Sfantului Francisc si ne vom bucura de un asfintit de soare de neuitat, inainte de cina. 

Ne cazam intr-un hotel de 4* in Porto (B&B). 

Itinerariul principal
La hotel, ne intalnim seara cu grupul care vine direct in Porto (ziua 1-vineri), fara sa participe la prima parte a calatoriei, ca si pre-extensie optionala. 

Ruta de parcurs in Spania, pe jos, ca si pelegrini:
Tui-Baiona-Vigo-Redondela-Arcade-Pontevedra-Caldas de Rers-Padron-Santiago di Compostela.

Minibusul ne lasa dimineata in Tui, dupa ce am trecut granita in Spania (135 km), pentru ca apoi sa ne deplasam singuri, pe jos cei 24 km prin Rezervatia Naturala Monte Aloia, cu o diferenta de nivel de 500 m, pana in Baiona, orasel precum o ilustrata, cu stradute mici, pietruite, cu un aer rustic dar si romantic, unde pot fi descoperite cafenele, cofetarii si bistrouri cu meniuri apetisante, specifice zonei. Orasul vechi, aflat chiar langa port, merita sa fie descoperit pas la pas si, in fata unui apus de soare memorabil, sa fie servita cina, cu un pahar de vin renumit, Albarino, din podgoriile locale, ascultand chemarea oceanului si privind spre Illas Estelas. 

A treia zi dimineata, duminica, inainte de a pleca spre urmatoarea destinatie, Vigo, putem vizita fortareata Monte Real, cu spectaculoasa sa priveliste asupra Oceanului Atlantic si a minunatelor plaje care ni se dezvaluie chiar sub ochii nostri. De asemenea, putem sa ne desfatam cu o inghetata absolut delicioasa sau patiseria locala renumita. Cu sufletul plin si satisfacut, continuam parcursul nostru de pelegrini, inca 21 km, pana in Vigo, un alt orasel de pe coasta Atlanticului, cosmopolit, bucurandu-ne ochii si inima cu perspectiva ce se deschide asupra golfului si insulelor Cies.

A patra zi, luni, dupa 12 km (400 m diferenta de nivel), ne putem opri in Redondela, un atragator orasel de pescari, unde bucataria locala este absolut delicioasa, cu tot ceea ce oceanul poate oferi proaspat pescuit. Putem continua cu inca 1o km sa innoptam in Arcade.

A cincea zi, marti, drumul nostru poate continua cu inca 12 km pana in Pontevedra, un fermecator oras istoric, in care ne vom bucura sufletul descoperindu-l si in care merita sa si innoptam.

In cea de-a sasea zi, miercuri, ne indreptam pe un parcurs de 24 km spre Caldas de Reis, orasul spa, in care ne putem reface puterile pt. ultima parte a drumului nostru. 

Ultima noapte, cea de-a saptea, joi, inainte de destinatia noastra finala trece prin orasul Padro, 14 km..

Ziua 8, vineri, in aceasta zi ajungem dupa 20 km in Santiago di Compostella, unde vom face prima noastra oprire de pelegrini direct la catedrala Sfantul Iacob si apoi la centrul pt. obtinerea certificatului de pelegrini. Innoptam in hotelul nostru de 4* unde avem camerele deja rezervate, nu ca si in ultimele 6 nopti ale pelerinajului nostru.

Ziua 9, sambata, Santiago di Compostela - Finisterre’, insotiti de un ghid local vizitam aceste orase sacre, incarcate de o inalta spiritualitate, inca de pe vremea Apostolului Iacob, avand profunde semnificatii istorice si culturale.
Suntem cazati intr-un hotel de 4*(B&B).

Ziua 10, duminica, Santiago di Compostela – Madrid, dupa impresionanta ceremonie religioasa, din timpul Sfintei Liturghii, plecam dupa-amiaza cu trenul la Madrid, unde ajungem seara, la ora 20.30. 
Suntem cazati intr-un hotel de 4*(B&B).

Ziua 11, luni, Madrid – Bucuresti, o zi dedicata unui oras plin de farmec si culoare, incarcat de o istorie bogata si cultura impresionanta, cu care vom incerca sa ne familiarizam alaturi de un ghid local. Vom face turul orasului, oprindu-ne sa vizitam locurile emblematice ale acestuia, marile piete, muzee, bulevarde, pana seara la ora 22.50, cand vom zbura la Bucuresti. 
Ajungem acasa la ora 3.30


DESFASURATORUL PROGRAMULUI, 24/27 aprilie - 7 mai 2018
LISABONA-FATIMA-PORTO-TUI- SANTIAGO DI COMPOSTELA-FINISTERRE’-MADRID

Pre-extensie

Ziua 1- marti, 24 aprilie, ne intalnim la ora 5.00 la aeroportul Otopeni si zburam din Bucuresti cu o cursa Blu Air la ora 7.15 la Lisabona, ajungem la ora 9.55; 
Ne cazam la un hotel dragut de 4*; vizitam un oras care are o poezie si o muzica aparte, ce merita sa fie descoperite. Impreuna cu un ghid local, facem turul orasului si vizitam principalele bulevarde, monumente si locuri turistice reprezentative, cartierul medieval Alfama, pastrat de pe vremea maurilor, catedrala Sfantului Anton, cartierul Belem cu Turnul sau, un simbol al orasului, Manastirea Jeronimos, cartierul Baixa, care reflecta spiritul iluminismului, muzeul Faiantei, parcuri cu privelisti magnifice, terase cu restaurante, pitoresc amplasate la varsarea fluviului Tejo in Atlantic.

Dupa-amiaza ne deplasam cu autocarul sa vizitam spectaculosul Palazzo Reale Sintra, considerat ca fiind unul dintre cele mai frumoase 14 castele din lume.
Seara, la intoarecerea in Lisabona, putem opta sa mergem la un spectacol de fado, unde se poate servi si cina.Ziua 2- miercuri, dupa micul dejun ne deplasam cu autocarul, oprindu-ne in faimoasele statiuni Cascai, Eldoril si spectaculoasa Cabo da Roca, apoi ajungem intr-un frumos oras medievalObidosasezat pe dealuri, cu o perspectiva uimitoare, innoptand in final la Nazare’, un traditional orasel de pescari, asezat pe coasta Atlanticului.

Ne cazam intr-un hotel de 4*(B&B); 

 

Ziua 3- joi, plecam de dimineata cu un microbus la Fatima, unul dintre locurile sacre ale aparitiei Fecioarei Maria in lume, ideal pentru vindecare si aliniere la valorile inalte, spirituale. Vom afla multe lucruri despre istoria acestui loc, de la un ghid local.

Pe drum ne oprim sa vizitam renumitele castele ale templierilor aflate in patrimoniul UNESCO, considerate si ele ca parte dintre "cele 7 minuni ale Portugaliei". 
Vom vizita ​alte doua manastiri ​absolut ​remarcabile, Alcobaca si Batalha, apoi Tomar, oras intrigant, precum un decor de film, unde descoperim o adevarata maiestrie arhitecturala, dar si cel mai misterios castel al templierilor. 
Spre seara ajungem la Fatima, unde suntem asteptati cu cina. Ne cazam intr-o pensiune de 3*(HB).

 

Ziua 4- vineri, dimineata participam la Sfanta Liturghie tinuta in catedrala acestui spatiu sacru.

Dupa-amiaza plecam spre Porto pentru un asfintit de soare memorabil si turul acestui oras romantic, alaturi de un ghid local. Ne oprim si in cartierul Ribeira, aflat in patrimoniul UNESCO sau la biserica Sfantului Francisc
Ne cazam intr-un hotel de 4* (B&B);

Traseul principal
La hotel, ne intalnim seara cu grupul care vine direct in Porto (ziua 1-vineri, 27 aprilie), fara sa participe la prima parte a calatoriei, ca si pre-extensie optionala. 

Ziua 2/3/4/5/6/7- sambata, 28 aprilie, foarte de dimineata plecam cu microbuzul pana in oraselul Tui, de unde vom merge pe jos, avand doar un rucsac mic, ultimii aproximativ 137 km, pana la Santiago di Compostela, de unde vom obtine certificatul de pelegrini. 
Autocarul va face transferul bagajelor mari la hotelul din Compostela, unde avem camere rezervate incepand cu seara zilei de vineri, 4 mai, intr-un hotel de 4*.

In acest rastimp, de 7 zile, fiecare este liber sa doarma si sa mearga in ritmul sau propriu de pelegrin, fara rezervari prealabile, conectati doar la adevarul personal profund;
Ruta de parcurs in Spania, ca si pelegriniTui-Baiona-Vigo-Redondela-Arcade-Pontevedra-Caldas de Rers-Padron-Santiago di Compostela. 

Minibusul ne lasa dimineata in Tui, dupa ce am trecut granita in Spania (135 km), pentru ca apoi sa ne deplasam singuri, pe jos cei 24 km prin Rezervatia Naturala Monte Aloia, cu o diferenta de nivel de 500 m, pana in Baiona, orasel precum o ilustrata, cu stradute mici, pietruite, cu un aer rustic dar si romantic, unde pot fi descoperite cafenele, cofetarii si bistrouri cu meniuri apetisante, specifice zonei. Orasul vechi, aflat chiar langa port, merita sa fie descoperit pas la pas si, in fata unui apus de soare memorabil, sa fie servita cina, cu un pahar de vin renumit, Albarino, din podgoriile locale, ascultand chemarea oceanului si privind spre Illas Estelas. 

A treia zi dimineata, duminica, inainte de a pleca spre urmatoarea destinatie, Vigo, putem vizita fortareata Monte Real, cu spectaculoasa sa priveliste asupra Oceanului Atlantic si a minunatelor plaje care ni se dezvaluie chiar sub ochii nostri. De asemenea, putem sa ne desfatam cu o inghetata absolut delicioasa sau patiseria locala renumita. Cu sufletul plin si satisfacut, continuam parcursul nostru de pelegrini, inca 21 km, pana in Vigo, un alt orasel de pe coasta Atlanticului, cosmopolit, bucurandu-ne ochii si inima cu perspectiva ce se deschide asupra golfului si insulelor Cies.

A patra zi, luni, dupa 12 km (400 m diferenta de nivel), ne putem opri in Redondela, un atragator orasel de pescari, unde bucataria locala este absolut delicioasa, cu tot ceea ce oceanul poate oferi proaspat pescuit. Putem continua cu inca 1o km sa innoptam in Arcade.

A cincea zi, marti, drumul nostru poate continua cu inca 12 km pana in Pontevedra, un fermecator oras istoric, in care ne vom bucura sufletul descoperindu-l si in care merita sa si innoptam.

In cea de-a sasea zi, miercuri, ne indreptam pe un parcurs de 24 km spre Caldas de Reis, orasul spa, in care ne putem reface puterile pt. ultima parte a drumului nostru. 

Ultima noapte, cea de-a saptea, joi, inainte de destinatia noastra finala, trece prin orasul Padro, 14 km..

Ziua 8- vineri,  ajungem pe seara in Santiago di Compostela
Prima oprire o vom face chiar la Catedrala Sfantului Apostol Iacob, pentru a multumii felului in care am fost calauziti, indrumati si protejati pe acest drum, dar si in viata noastra. Cu totii vom traii un sentiment FANTASTIC. Ne cazam intr-un hotel dragut de 4* (B&B);

Ziua 9- sambata, dupa ce facem turul orasului Santiago di Compostela, impreuna cu un ghid local, dupa-amiaza plecam cu autocarul sa vizitam Finisterre’, pentru un alt asfintit memorabil pe coasta Atlanticului, chiar in locul de unde a plecat Christofor Columb spre America. 

Pentru pelegrini este cu adevarat locul terminus, de aici se considera ca pornesc cu totii spre o noua viata.
Seara, ne intoarcem in Santiago, la acelasi hotel de 4* (B&B);

Ziua 10- duminica, participam la Sfanta Liturghie din marea catedrala  a Sfantului Apostol Iacob, o ceremonie religioasa cu totul deosebita, unica in felul ei, in care vom primi binecuvantarile Apostolului Iacob si ale Sfintei Fecioare Maria del Pilar.

Dupa-amiaza, plecam cu trenul spre Madrid, unde ajungem seara, la 20.30.
Ne cazam la un hotel de 4* (B&B)

Ziua 11- luni, o zi dedicata descoperirii unui oras plin de farmec si culoare, Madridul. Impreuna cu un ghid local vom face turul orasului si ne vom opri sa vizitam acele obiective turistice emblematice.

Seara, zburam spre tara, cu o cursa Blu Air, de pe aeroprtul Barajas, la ora 22.50 si ajungem la Bucuresti  marti, 8 mai, la ora 3.30 a.m.


Pret pre-extensie: 580 euro/persoana
 in camera dubla si
Pret itinerariu principal 580 euro/persoana in camera dubla, pentru un grup de min. 18 persoane,
cu supliment de 180 euro pentru camera single.


Preturile includ:

-Pre-extensie, 4 zile de calatorie in Portugalia si cazare in hoteluri de 4*, pentru 3 nopti bed&breakfast (B&B) si 1 noapte demipensiune (HB) si

-Itinerariu principal, 11 zile de calatorie, avand 4 nopti cazare in hoteluri de 4*(B&B), celelalte 6 nopti pe traseul de pelerin, facut pe jos, sunt libere;

-Transport local cu autocar cu aer conditionat, conform programului, taxele si parcarile locale, trenul de la Compostela la Madrid;

-Ghid local pentru Lisabona, Fatima, Porto, Santiago di Compostela, Finisterre si Madrid, alaturi de un insotitor de grup.  

Servicii NEINCLUSE ce se adauga la pretul pelerinajului:

-Biletul de avion Bucuresti-Lisabona si Madrid-Bucuresti, cu Blue air (aprox. 200 euro).
Pretul poate suferi modificari, in functie de momentul achizitionarii biletului de avion.

-Cazarile celor 6 nopti in pensiunile de pe Camino, intre Tui si Santiago di Compostela (aprox. 100 euro)

-Asigurare de calatorie si asigurare STORNO

-Mesele neincluse in program (aprox. 200 euro), cheltuielile personale, tips–uri pentru ghizi si soferi (aprox. 50-70 euro)

-Intrarile la obiectivele turistice + optionale (aprox. 50-70 eur)  

                                      

Pentru INSCRIERE sunt necesare:

-Pasaport valabil minim 6 luni de la data returului in tara;

-Copie xerox pasaport;

-Avans de minim de 20% pentru inscriere, pana la 15.01.2018 si diferenta pe 15.03.2018.

-Programul actiunii poate fi modificat de catre conducatorul de grup in functie de anumite situatii speciale.

-Categoria hotelurilor si a mijloacelor de transport este cea oficiala pentru Portugalia si Spania.  

SITUATII EXCEPTIONALE
-daca se renunta la participarea in excursie, cu mai mult de 60 de zile inainte de plecare, presupune o penalizare de 10% din costul total al excursiei
-daca retragerea se petrece in perioada cuprinsa intre 60 de zile si 30 de zile inainte de plecare, presupune o penalizare de 20% din costul total al excursiei,
-daca retragerea se petrece in perioada cuprinsa intre 30 de zile si 15 zile inainte de plecare, presupune o penalizare de 50% din costul total al excursiei,
-daca retragerea se petrece in perioada cuprinsa intre 15 zile si 4 zile inainte de plecare, presupune o penalizare de 85% din costul total al excursiei,
-daca retragerea se petrece in ultimile 3 zile inainte de plecarea in excursie, banii nu se mai pot returna.

 

IMPORTANT: Este esential sa purtam imbracaminte in straturi, comoda, sportiva, usoara, din materiale tehnice, care sa nu mentina transpiratia, sa fie practica si decenta in timpul vizitelor in spatiile religioase (pantaloni lungi, bluze cu maneca sau esarfe care sa acopere decolteurile si mainile).
Incaltamintea trebuie sa fie foarte comoda, de preferat incaltaminte sportiva profesionala, usoara, din materiale prin care piciorul sa poata respira, indiferent de anotimp.
Poate fi practica o pelerina/jacheta de ploaie usoara, pentru ploile neasteptate.
De asemenea, palarie si ochelari de soare, crema de protectie solara, pentru zilele senine si calduroase.
Rucsacul mic de calatorie nu trebuie sa aiba o greutate mai mare de 7-10% din greutatea corporala.
Foarte important este caietul-jurnal de calatorie

Pin It