Calatorie in Muntii Banatului si la Sarmizegetusa, 21-26 iunie 2019, in timpul Solstitiului de Vara si Sarbatorii Sanzienelor

 

Va invitam la o excursie initiatica in Muntii Banatului si la Sarmizegetusa Regia, pentru a ne reconecta la intreaga natura, dar si la stramosii nostri, exact atunci cand  “cerurile sunt deschise”, in perioada de la solstitiul de vara si pana dupa Sarbatoarea de Sanziene.

Calatoria noastra se desfasoara intr-un moment cosmic de mare insemnatate, in care vom vizita locuri sacre, onorand strabunii si sfintii nostri. In Muntii Banatului vom descoperi locuri de basm, cascade minunate, lacuri montane si peisaje uimitoare, bucurandu-ne de traditiile si bucatele locale.

 

Pe langa cetatile dacice, cei doritori vor avea prilej de bucurie in a vizita la plecare, optional, Manastirea Prislop - mormantul parintelui Arsenie Boca - sau Pestera Sfântului Ioan de la Prislop, locuri unde rugaciunea este puternica si auzita.

 

Vineri, 21 iunie - Ne intalnim la cina, pe terasa unei pensiuni frumoase de la Dunare, acolo unde ne vom si caza. Drumul va fi o poezie, pe traseul spectaculos croit pe malul Dunarii cu numeroase peisaje naturale de exceptie, intrerupte pe alocuri de asezari si punctate de locuri incarcate de istorie: ruinele cetatilor Drencova si Tricule, piciorul Podului lui Traian, Tabula Traiana dar si de asezari monahale: Manastirile Bazias, Mraconia, Sfanta Ana si Vodita. Sa nu uitam si impunatoarea statuie a chipului lui Decebal.

 

Sambata, 22 iunie – odata cu rasaritul, dupa micul dejun (ora 7.30), vom avea ocazia sa facem o excursie cu barca cu motor si sa intram intr-una din pesterile al caror acces este posibil doar de pe Dunare, considerata a fi una dintre pesterile lui Zamolxe, datorita geometriei sacre pe care o construieste lumina odata intrata in ea, in mod deosebit la momentele astronomice speciale, precum solstitiile si echinoctiile.
In zona considerata de altar a pesterii, ne vom putea incarca energetic cu aceste prime raze de soare, profund vindecatoare.
O zi de drumetii in defileul Dunarii, picnic pe munte. HB
Seara, cina pe malul Dunarii, la pensiune.

 

Duminica, 23 iunie – Dupa micul dejun pornim intr-o drumetie prin Rezervatia Cheile Nerei – Beusnita. 
In aceasta zona facem o plimbare prin tunelurile sapate in stanca de catre localnici, in perioada otomana. Tunelurile alterneaza cu portiuni deschise de unde se pot admira Cheile Nerei. Continuam drumetia spre Cascada Vaioaga, aflata la cativa metri de drumul principal dintre Podul Bei si Valea Beiului. Are o cadere de 8 m pe cursul paraului Bei, cu un debit si sunet bogat.
Urmeaza Ochiul Beiului, un lac unic si spectaculos, de origine carstica, cu adancime de peste 3 m si un diametru de 20 m, avand culoare turqoise. Legenda spune ca lacul cu apa de o neobisnuita culoare albastra, care nu ingheata niciodata, ar fi format din lacrimile tanarului fiu de bei, cu ochi albastri, care isi plange iubita, o pastorita frumoasa, de prin partea locului. De fapt, lacul este format de un izbuc aflat la baza lui, fiind alimentat permanent cu apa proaspata, temperatura pastrandu-se aceeasi in fiecare anotimp. Astfel, se creeaza un habitat favorabil pasarilor migratoare. 
Dupa un scurt popas in Poiana Beusnitei continum drumul spre Cascada Beusnitei, monument al naturii cu inestimabila valoare geologica si peisagistica. In roca moale, calcaroasa, apa si-a croit drum dand nastere unor trepte, acoperite acum de muschi. Suvitele spumoase ale cascadei au fost asemuite in legenda cu voalul de mireasa al pastoritei indragostite de fiul beiului, apa din cascade intalnindu-se cu cea care izvoraste din Ochiul Beiului si continuand apoi drumul impreuna. 
Pranzul il vom servi sub forma de picnic. 
ne oprim in Rezervatia Bigar aflata in Cheile Minisului, care are ca principala atractie Cascada Bigar. Acest loc de vis, arie protejata, ocupa in clasamentul The World Geography din 2013, locul intai in randul celor mai impresionante cascade. Mai sus de cascada se afla Izbucul Bigar, alimentat de un curs de apa subteran, din pestera cu acelasi nume. Izbucul Bigar, cu un debit puternic, da nastere la varsarea in raul Minis unei cascade unice in lume, in forma de evantai, aflata chiar pe paralela 45. 
Spre seara ajungem la pensiunea din Costesti-Orastie, ora 18:30, cazare si cina de bun-venit, la ora 20.00.
La finalul serii vom participa la o ceremonie in jurul unui foc de tabara alchimic. FB

Luni, 24 iunie - Dupa micul dejun, plecam spre cetatea Sarmizegetusa Regia, celebrand solstitiul de vara si bucurandu-ne de un asfintit de soare magic. Exploram si descoperim arhitectura sacra a cetatii: cele 365,242197 zile ale calendarului, discul solar, templele din calcar si andezit. Apoi ne indreptam spre Cetatea Costesti – Cetatea lui Burebista, un loc cu mare incarcatura energetica si spirituala. 
In aceasta zi il vom avea alaturi de noi pe istoricul Dan Oltean, un ghid de exceptie, care ne va​ impartasi din misterele unei istorii inca prea putin cunoscute. Pranzul la pensiune. HB
Optional, dupa ora 16.30 putem urca si la Cetatea Blidaru, Fortareata dacica ce adapostea tezaurul dacic, niciodata cucerita de catre romani. Este una dintre cele sase cetati dacice din Muntii Orastiei si face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO, la fel ca si cetatea Sarmizegetusa Regia. Vom fi impresionati de lumina blanda a asfintitului Ne intoarcem la pensiune pentru cina. HB

 

Marti, 25 iunie - Dupa micul dejun pornim intr-o drumetie ca sa vizitam zona carstica a cetatilor dacice, pesteri cu tuneluri subterane, vai si plaiuri de poveste, mai putin cunoscute.
Exista si posibilitatea unei zile cand putem opta pentru off-road pe Vf.Godeanu, considerat unul dintre cele mai sacre puncte energetice ale Romaniei (suplimentar 230 lei).
Pranzul se va servi sub forma de picnic. HB
Incheiem ziua cu cina, pe terasa frumoasei pensiuni unde suntem cazati.

Miercuri, 26 iunie - Dupa micul dejun ne intoarcem catre casa, pe traseul spectaculos al Vaii Oltului cu o posibila oprire pentru pranz la Sibiu. Fiecare, la intoarcere, va avea ocazia sa faca acele popasuri care il pot inspira, reflectand la amintirile emotionante acumulate.

 

Costul acestui program este de 1380 lei/persoana in camera dubla, incluzand cazare 5 nopti, cu 5 mic dejun copioase, 5 pranzuri picnic si cina de bun-venit, (la pensiunea de langa cetatile dacice), programul excursiilor si ceremoniilor, insotiti de un ghid, cunoscator al locurilor, dar si al istoriei autentice, barca cu motor in timpul plimbarii pe Dunare intrarile la obiectivele turistice. 
Pentru camera single, se plateste un supliment de 430 lei. 
Pentru copiii pana in 12 ani, care solicita pat suplimentar si dorm in aceeasi camera cu parintii, pretul este redus cu 50%.

 

Nu este inclus in pret transportul, care se face prin mijloace proprii, cat si bauturile consumate sau mesele neincluse, intrarile la obiectivele turistice.  

 

Plata pana pe 5 mai 2019. 

 

Pentru mai multe informatii, puteti sa ne contactati: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. 
C.E.D.A - Centrul de Educatie si Dezvoltare prin Autocunoastere 
Tel. 0722 232810

Pin It