Calatorie in Mtii Banatului si Sarmizegetusa, in timpul Solstitiului de vara si sarbatoarea de Sanziene, 20-25 iunie 2017

Va propunem o noua excursie initiatica la Sarmizegetusa Regia, pentru a ne reconecta la intreaga natura si la stramosii nostri, exact atunci cand “cerurile sunt deschise”, in perioada de la solstitiul de vara si pana la sarbatoarea de Sanziene, intr-un moment cosmic de mare insemnatate. 

Calatoriile reprezinta experiente unice. Pe langa geografia si istoria locurilor vizitate, o calatorie poate ​deveni initiatica, deoarece ne conecteaza la ​spatii​ cu o energia speciala​,​ care poate declansa ​oricand ​un proces de vindecare sau constientizare ​la nivel ​profund. Locurile sacre reprezinta puncte cheie in care conexiunea cu energiile subtile se face intr-un mod mult mai puternic si evident​.

Marti, 20 iunie - Ne indreptam spre Orsova si apoi spre zona cazanelor Dunarii. Spectaculosul drum croit pe malul Dunarii are numeroase peisaje naturale de exceptie, intrerupte pe alocuri de asezari si punctate cu locuri incarcate de istorie: ruinele cetatilor Drencova si Tricule, piciorul Podului lui Traian, Tabula Traiana dar si de asezari monahale, precum Manastirile Bazias, Mraconia, Sfanta Ana si Vodita. Sa nu uitam, impunatoarea statuie a chipului lui Decebal. 
Vom avea ocazia sa facem o excursie cu barca cu motor si sa intram intr-una din pesterile al caror acces este posibil doar de pe Dunare, considerata a fi una dintre pesterile lui Zamolxe, datorita geometriei sacre pe care o construieste lumina odata intrata in ea, in mod deosebit la momentele astronomice speciale, precum solstitiile si echinoctiile. 
Vom innopta in zona Sasca Montana.

Miercuri, 21 iunie - Dupa micul dejun (ora 9.00) pornim intr-o drumetie prin Rezervatia Cheile Nerei – Beusnita. Incepem cu o plimbare in zona Sasca Romana prin tunelurile sapate in stanca de catre localnici, in perioada otomana. Tunelurile alterneaza cu portiuni deschise de unde se pot admira Cheile Nerei. Continuam drumetia spre Cascada Vaioaga aflata la cativa metri de drumul principal dintre Podul Bei si Valea Beiului. Are o cadere de 8 m pe cursul paraului Bei, cu un debit si sunet bogat.
Urmeaza Ochiul Beiului, un lac unic si spectaculos, de origine carstica, cu adancime de peste 3 m si un diametru de 20 m, avand culoare turqoise. Legenda spune ca lacul cu apa de o neobisnuita culoare albastra, care nu ingheata niciodata, ar fi format din lacrimile tanarului fiu de bei cu ochi albastri care isi plange iubita, o pastorita frumoasa din partea locului. De fapt, lacul este format de un izbuc aflat la baza lui, fiind alimentat permanent cu apa proaspata, temperatura pastrandu-se aceeasi in fiecare anotimp. Astfel, se creeaza un habitat favorabil pasarilor migratoare. 
Dupa un scurt popas in Poiana Beusnitei continum drumul spre Cascada Beusnitei, monument al naturii cu inestimabila valoare geologica si peisagistica. In roca moale, calcaroasa, apa si-a croit drum dand nastere unor trepte, acoperite acum de muschi. Suvitele spumoase ale cascadei au fost asemuite in legenda cu voalul de mireasa al pastoritei indragostite de fiul beiului, apa din cascade intalnindu-se cu cea care izvoraste din Ochiul Beiului si continuand drumul impreuna. Pranzul il vom servi sub forma de picnic. 
Dupa-amiaza pornim la drum spre Rezervatia Bigar aflata in Cheile Minisului, situate intre orasul Anina si comuna Bozovici, care au ca principala atractie Cascada Bigar. Acest loc de vis, arie protejata, ocupa in clasamentul The World Geography din 2013, locul intai in randul celor mai impresionante cascade. Mai sus de cascada se afla Izbucul Bigar, alimentat de un curs de apa subteran, din pestera cu acelasi nume. Izbucul Bigar, cu un debit puternic, da nastere la varsarea in raul Minis unei cascade unice in lume, in forma de evantai, aflata chiar pe paralela 45. 
Cina si cazarea sunt la Costesti, Orastie.

Joi, 22 iunie - Dupa micul dejun (ora 9.00) urcam la cetatea dacica Fetele Albe, un loc consacrat preoteselor, initiate in marile taine ale Pamantului si apoi spre cetatea Sarmizegetusa Regia. Celebram solstitiul de vara si ne bucuram de un asfintit de soare magic, chiar in cetatea marilor preoti daci. 
Exploram si descoperim arhitectura sacra a cetatii: cele 365,242197 zile ale calendarului, discul solar, templele din calcar si andezit, alaturi de un ghid de exceptie, istoricul Dan Oltean, care ne va insoti pe parcursul intregii zile, impartasind din misterele unei istorii inca prea putin cunoscute.
Este un traseu montan de dificultate medie, pe o durata de aproximativ o ora. 
Vom servi pranzul sub forma de picnic, la cetati, iar seara vom fi asteptati la pensiune cu o cina copioasa de bun venit. 

Vineri, 23 iunie - Dupa micul dejun (ora 9.00) vom face o drumetie in zona carstica a cetatilor dacice, pesteri cu tuneluri subterane, vai si plaiuri de poveste, mai putin cunoscute. Este un traseu montan de dificultate medie, aproximativ 2-4 ore in functie de locurile exceptionale pe care ne dorim sa le vedem.
Pranzul se va lua tot sub forma de picnic. 
Seara, dupa cina, ne vom pregati pentru sarbatoarea de Sanziene, conform traditiei stravechi, purtand coronite si haine albe, intr-o noapte magica, aflati in jurul unui foc de tabara.

Sambata, 24 iunie – Dupa micul dejun (ora 09:00), plecam spre Cetatea Costesti – cetatea lui Burebista, un loc cu mare incarcatura energetica si spirituala, unde vom afla din misterele unei istorii inca prea putin cunoscute, apoi ne intoarcem la pensiune pentru masa de pranz. 
Inainte de apusul soarelui urcam la Cetatea Blidaru, fortareata dacica care adapostea tezaurul dacic, niciodata cucerita de catre romani, aflata pe un alt varf al Muntilor Orastiei, cu o perspectiva de 360 de grade ce taie rasuflarea, precum pe „o gura de rai pe-un picior de plai". Traseul este de dificultatea medie, cu o durata de aproximativ o ora. Este una dintre cele sase cetati dacice din Muntii Orastiei si face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO, la fel ca si cetatea Sarmizegetusa Regia.
Ne intoarcem la pensiune pentru cina festiva de ramas bun.
OPTIONAL, putem alege in aceasta zi o excursie cu masini 4x4 pana pe Varful Godeanu, muntele sacru al dacilor.

Duminica, 25 iunie - Dupa micul dejun (ora 09:00), plecam spre Cetatea Alba Iulia, astfel incat sa fim martori (ora 12:00) la schimbarea garzii din cetatea veche, exceptional restaurata, prezenti la un moment deosebit si un spectacol unic. Dupa ce descoperim vechea cetate si traditii inca bine pastrate, ne intoarcem spre casa profund marcati la nivelul sufletului de experienta traita in timpul acestor zile, dar si mai constienti de seva si bogatia radacinilor noastre.

Costul acestui program este de 1250 lei/persoana in camera dubla, incluzand cazare cinci nopti, cu mic dejun, 4 pranzuri si 5 cine, programul excursiilor si ceremoniilor, insotiti de un ghid, cunoscator al locurilor, dar si al istoriei autentice, barca cu motor in timpul plimbarii pe Dunare, intrarile la obiectivele turistice. 
Pentru camera single, se plareste un supliment de 350 lei. 
Pentru copiii pana in 12 ani, care solicita pat suplimentar si dorm in aceeasi camera cu parintii, pretul este redus cu 50%.
Exista si optiunea alegerii perioadei cuprinse intre 22-25 iunie, al carui program se desfasoara doar in zona cetatilor dacice de la Sarmizegetusa, avand un cost de 780 lei. Pentru camera single, se plareste un supliment de 250 lei. 
Excursia optionala, cu masini Jeep 4x4, presupune un cost suplimentar de 200 lei/persoana.

Nu este inclus in pret transportul, care se face prin mijloace proprii, bauturile consumate.  

Avansul este 400 lei si se plateste pana la 20 martie 2017. 

Politica de anulare: Depozitele sunt nerambursabile cu 20 de zile inainte de desfasurarea calatoriei si sufera o penalizare de 50% intr-un interval mai scurt cu 40 de zile inainte de eveniment.

Toate anularile trebuie sa fie facute in scris. 
Pentru mai multe informatii, puteti sa ne contactati: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. 
C.E.D.A - Centrul de Educatie si Dezvoltare prin Autocunoastere 
Tel. 0722 232810

Pin It