Calatorie la Sarmizegetusa si in Muntii Banatului 21-26 iunie 2016

Ca si in anul precedent, va propunem o excursie initiatica la Sarmizegetusa Regia, pentru a ne reconecta la intreaga natura si la stramosii nostri, exact atunci cand “cerurile sunt deschise”, in perioada de la solstitiul de vara si pana la sarbatoarea de Sanziene. Calatoria noastra se desfasoara in doua etape, intr-un moment cosmic de mare insemnatate, in care vom vizita locuri sacre onorand strabunii si sfintii nostri. In Muntii Banatului vom descoperii locuri de basm, cascade minunate, lacuri montane si peisaje uimitoare, bucurandu-ne de traditiile si bucatele locale.

 


Pe langa cetatile dacice vom avea prilej de bucurie in a vizita Manastirea Prislop - mormantul parintelui Arsenie Boca - si Pestera Sfântului Ioan de la Prislop, locuri unde rugaciunea este puternica si auzita.

Marti, 21 iunie - Ne intalnim la pensiunea Cotiso, din Costesti-Orastie, la ora 16:00, cazare si apoi cina de bun-venit, la ora 20.00. La ora 17.00 plecam spre cetatea Sarmizegetusa Regia, celebrand solstitiul de vara si bucurandu-ne de un asfintit de soare magic. Exploram si descoperim arhitectura sacra a cetatii: cele 365,242197 zile ale calendarului, discul solar, templele din calcar si andezit, alaturi de un ghid de exceptie, istoricul Dan Oltean.
Pentru a ajunge la Costesti, recomandarea este ca plecarea din Bucuresti sa fie in jurul orei 09:00, pe traseul BucurestI – Valea Oltului – Sibiu – Orastie - Costesti, existand timpul necesar pentru doua opriri scurte de cafea si una pentru pranz in Sibiu.

Miercuri, 22 iunie - Dupa micul dejun vizitam zona carstica a cetatilor dacice, pesteri cu tuneluri subterane, vai si plaiuri de poveste, mai putin cunoscute. Pranzul se va lua sub forma de picnic. Inainte de apusul soarelui ne indreptam spre Cetatea Costesti – Cetatea lui Burebista, un loc cu mare incarcatura energetica si spirituala, unde istoricul Dan Oltean, ne va​ impartasi din misterele unei istorii inca prea putin cunoscute, apoi ne intoarcem la pensiune pentru cina.

Joi, 23 iunie – Dupa micul dejun (ora 08:00), plecam spre Manastirea Prislop, aflata la o distanta de 30 km de pensiunea noastra. Dupa pranz, urcam la Cetatea Blidaru, Fortareata dacica ce adapostea tezaurul dacic, niciodata cucerita de catre romani. Este una dintre cele sase cetati dacice din Muntii Orastiei si face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO, la fel ca si cetatea Sarmizegetusa. Ne intoarcem la pensiune pentru cina festiva a noptii magice de Sanziene, cand vom participa la o ceremonie in jurul unui foc de tabara.

Vineri, 24 iunie - Dupa micul dejun, parasim Costesti, indreptandu-ne spre Muntii Banatului. In drum vom face cateva opriri. Un dintre ele este la Biserica Densus, cea mai veche biserica din piatra aflata in Romania, de o frumusete speciala, construita intr-o geometrie sacra cu totul deosebita, iar apoi ne oprim la cetatea Sarmizegetusa Ulpia Traiana, cetatea ridicata de romani, unde ne vom servi pranzul sub forma de picnic. 

Apoi, pornim la drum spre Rezervatia Bigar aflata in Cheile Minisului, situate intre orasul Anina si comuna Bozovici, care au ca principala atractie Cascada Bigar. Acest loc de vis, arie protejata, ocupa in clasamentul The World Geography din 2013, locul intai in randul celor mai impresionante cascade. Mai sus de cascada se afla Izbucul Bigar, alimentat de un curs de apa subteran, din pestera cu acelasi nume. Izbucul Bigar, cu un debit puternic, da nastere la varsarea in raul Minis unei cascade unice in lume, in forma de evantai, aflata chiar pe paralela 45. 

Ne indreptam apoi spre Sasca Montana unde ne vom caza. Localitatea este situata intr-un cadru natural pitoresc, cu o veche traditie in domeniul mineritului, atestata inca din anul 120 de catre istoricul roman Tacitus, care scria despre minele din zona. Comuna este strabatuta de raul Nera, care are multi afluenti, unul dintre ei fiind paraul Susara. Mergand pe firul apei prin padure vom ajunge la Cascada Susara, formata in doua trepte si inalta de 15 m, una din multele atractii ale Parcului National Cheile Nerei - Beusnita. 
Incheiem ziua cu cina pe terasa pensiunii de 4 stele unde ne vom caza.

Sambata, 25 iunie - Dupa micul dejun pornim intr-o drumetie prin Rezervatia Cheile Nerei – Beusnita. Incepem cu o plimbare in zona Sasca Romana prin tunelurile sapate in stanca de catre localnici, in perioada otomana. Tunelurile alterneaza cu portiuni deschise de unde se pot admira Cheile Nerei. Continuam drumetia spre Cascada Vaioaga aflata la cativa metri de drumul principal dintre Podul Bei si Valea Beiului. Are o cadere de 8 m pe cursul paraului Bei, cu un debit si sunet bogat.
Urmeaza Ochiul Beiului, un lac unic si spectaculos, de origine carstica, cu adancime de peste 3 m si un diametru de 20 m, avand culoare turqoise. Legenda spune ca lacul cu apa de o neobisnuita culoare albastra, care nu ingheata niciodata, ar fi format din lacrimile tanarului fiu de bei cu ochi albastri care isi plange iubita, o pastorita frumoasa din partea locului. De fapt, lacul este format de un izbuc aflat la baza lui, fiind alimentat permanent cu apa proaspata, temperatura pastrandu-se aceeasi in fiecare anotimp. Astfel, se creeaza un habitat favorabil pasarilor migratoare. 
Dupa un scurt popas in Poiana Beusnitei continum drumul spre Cascada Beusnitei, monument al naturii cu inestimabila valoare geologica si peisagistica. In roca moale, calcaroasa, apa si-a croit drum dand nastere unor trepte, acoperite acum de muschi. Suvitele spumoase ale cascadei au fost asemuite in legenda cu voalul de mireasa al pastoritei indragostite de fiul beiului, apa din cascade intalnindu-se cu cea care izvoraste din Ochiul Beiului si continuand drumul impreuna. Pranzul il vom servi sub forma de picnic. 
Cina si cazarea sunt la aceeasi pensiune din Sasca Montana.

Duminica, 26 iunie - Dupa micul dejun ne intoarcem catre casa pe traseul Sasca Montana-Defileul Dunarii-Orsova-Drobeta-Craiova-Bucuresti. Spectaculosul drum croit pe malul Dunarii are numeroase peisaje naturale de exceptie, intrerupte pe alocuri de asezari si punctate de locuri incarcate de istorie: ruinele cetatilor Drencova si Tricule, piciorul Podului lui Traian, Tabula Traiana dar si de asezari monahale: Manastirile Bazias, Mraconia, Sfanta Ana si Vodita. Sa nu uitam, impunatoarea statuie a chipului lui Decebal. Fiecare, la intoarcere, va avea ocazia sa faca acele popasuri care il inspira.

 

Itinerariu pe scurt  

Marti, 21 iunie 
Intalnire la frumoasa pensiune Cotiso, din Costesti-Orastie, la ora 16:00, vizita la cetatea Sarmizegetusa Regia la apusul soarelui.
Cazare si cina de bun-venit. 
Miercuri, 22 iunie 
Dupa micul dejun, facem o drumetie in zona carstica a cetatilor dacice si cetatea lui Burebista de la Costesti, alaturi de istoricul Dan Oltean.
Pranzul sub forma de picnic. Cina la pensiune.
Joi, 23 iunie 
Dupa micul dejun plecam la Manastirea Prislop si dupa-amiaza facem o drumetie (2 h) la cetatea tezaurului dacic, Blidaru, pentru un alt memorabil asfintit de soare, inainte de noaptea magica de Sanziene. 
Pranzul sub forma de picnic. Cina la pensiune si foc de tabara, celebrand noaptea de Sanziene, atunci cand dorintele se implinesc.
Vineri, 24 iunie 
Dupa micul dejun plecam spre Muntii Banatului, cu opriri la Biserica din piatra Densus, cetatea Sarmizegetusa Ulpia Romana, Cascada Bigar din Cheile Minisului.
Pranzul sub forma de picnic. 
Cazarea la un hotel de 4* din Sasca Montana.
Sambata, 25 iunie 
Drumetie prin Rezervatia Cheile Nerei – Beusnita, cu traseul: tunelurile de langa Sasca, Cascada Vaioaga, Pastravaria, Ochiul Beiului, Poiana si Cascada Beusnitei. Pranz sub forma de picnic. 
Cazarea la acelasi hotel de 4* din Sasca Montana.
Duminica, 28 iunie 
Dupa micul dejun, ne intoarcem spre casa, pe traseul Sasca Montana-Defileul Dunarii-Orsova-Drobeta Tutnu Severin-Craiova-Pitesti-Bucuresti.

Costul acestui program este de 980 lei/persoana in camera dubla, incluzand cazare cinci nopti, cu mic dejun, 4 pranzuri si 3 cine, fara bauturi, programul excursiilor si ceremoniilor, insotiti de un ghid, cunoscator al locurilor, dar si al istoriei autentice.
Pentru camera single, se plareste un supliment de 500 lei. 
Pentru copiii pana in 12 ani, care solicita pat suplimentar si dorm in aceeasi camera cu parintii, pretul este redus cu 50%.

Nu este inclus in pret transportul, care se face prin mijloace proprii, intrarile la obiectivele turistice, cina in cele doua seri de la hotelul din Sasca Montana, bauturile consumate.  

Avansul este 500 lei si se plateste pana la 27 mai 2015.  

Politica de anulare: Depozitele sunt nerambursabile.

Toate anularile trebuie sa fie facute in scris. 
Pentru mai multe informatii, puteti sa ne contactati: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. 
C.E.D.A - Centrul de Educatie si Dezvoltare prin Autocunoastere 
Telefon: 0722232810,

Pin It