Calatorie la Sarmizegetusa, 20-24 iunie, si in Muntii Banatului 24-28 iunie 2015

Sunteti invitati, ca si in anul precedent, la o excursie initiatica la Sarmizegetusa Regia, pentru a ne reconecta la stramosii nostri, dar si la intreaga natura, exact atunci cand “cerurile sunt deschise”, in perioada de la solstitiul de vara si pana la sarbatoarea de Sanziene. Calatoria noastra se desfasoara in doua etape, intr-un moment cosmic de mare insemnatate, in care vom vizita locuri sacre onorand strabunii si sfintii nostri. In Muntii Banatului vom descoperii locuri de basm, cascade minunate, pesteri spectaculoase, lacuri montane si peisaje uimitoare, bucurandu-ne de traditiile si bucatele locale.

Pe langa cetatile dacice vom avea prilej de bucurie in a vizita Manastirea Prislop - mormantul parintelui Arsenie Boca - si Pestera Sfântului Ioan de la Prislop, locuri unde rugaciunea este puternica si auzita.


 

Sambata, 20 iunie - Ne intalnim la pensiunea Cotiso, din Costesti-Orastie, la ora 17:00, cazare si apoi cina de bun-venit, la 19.00. Pentru a ajunge la Costesti, recomandarea este ca plecarea din Bucuresti sa fie in jurul orei 09:00, pe traseul BucurestI –Valea Oltului – Sibiu – Costesti, existand timpul necesar pentru doua opriri scurte de cafea si una pentru pranz in Sibiu.

Duminica, 21 iunie -Dupa micul dejun (ora 08:00), plecam spre Manastirea Ramet, aflata la o distanta de 50 km, langa Coltii Trascaului, un adevarat altar in aer liber, un spatiu de vis, cu o energie extrem de inalta, unde putem participa la liturghia de duminica, astfel incat rugaciunile si dorintele noastre din aceste zile sa fie o data in plus sacralizate.
Ne intoarcem pentru pranz la Costesti, iar dupa-amiaza vom vizita Cetatea dacica Sarmizegetusa Regia. Exploram si descoperim arhitectura sacra a cetatii: cele 365,242197 zile ale calendarului, discul solar, templele din calcar si andezit, alaturi de un ghid de exceptie, istoricul Dan Oltean.

Luni, 22 iunie –Dupa micul dejun vizitam zona carstica a cetatilor dacice, pesteri cu tuneluri subterane, vai si plaiuri de poveste, mai putin cunoscute.
Pranzul se va lua sub forma de picnic. Inainte de apusul soarelui ne indreptam spre Cetatea Costesti – Cetatea lui Burebista, un loc cu mare incarcatura energetica si spirituala,unde istoricul Dan Oltean, ne va​ impartasi din misterele unei istorii inca prea putin cunoscute, apoi ne intoarcem la pensiune pentru cina.

Marti, 23 iunie - Dimineata o dedicam vizitei la Cetatea Feţelor Albe, un loc de initiere al preoteselor dacice, insemnand un traseu montan de dificultate medie, pe o durata de aproximativ o ora si vom incheia periplul nostru din nou la Sarmizegetuza. Pe parcursul drumetiei, Dan Oltean ne va impartasi din tainele istoriei noastre. Dupa pranz, urcam la Cetatea Blidaru, Fortareata dacica ce adapostea tezaurul dacic, niciodata cucerita de catre romani. Este una dintre cele sase cetati dacice din Muntii Orastiei si face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO, la fel ca si cetatea Sarmizegetusa. Ne intoarcem la pensiune pentru cina festiva. 

Miercuri, 24 iunie - Dupa micul dejun, cei care nu participa la partea a doua a excursiei se pot intoarce acasa pe traseul spectaculos al Transalpinei, o adevarata incantare a sufletului, dar si cu un grad ridicat de dificultate pentru soferi. Un drum putin aglomerat, unde se mai pot face popasuri memorabile.

Costul acestui program este de 900 lei/ persoana in camera dubla, incluzand cazare patru nopti, pensiune completa, fara bauturi, programul excursiilor si ceremoniilor, insotiti si de un ghid, care este bun cunoscator al locurilor dar si al istoriei autentice. Pentru copiii care solicita pat suplimentar si dorm in aceeasi camera cu parintii, pretul este redus cu 50%.

Nu este inclus in pret transportul, se face prin mijloace proprii.  

 

Partea a doua a excursiei se desfasoara in Muntii Banatului intre 24-28.06.2015.

Miercuri, 24 iunie - Dupa micul dejun, parasim Costesti, indreptandu-ne spre Muntii Semenic. In drum vom face cateva opriri. Un dintre ele esta laManastirea Prislop, la mormantul parintelui Arsenie Boca, si la Pestera Sfantului Ioan de la Prislop, locuri unde rugaciunea este puternica si auzita.

Ziua continua cu vizita la Biserica Densus, cea mai veche biserica din piatra aflata in Romania, de o frumusete deosebita, construita intr-o geometrie sacra cu totul deosebita, apoi ne oprim pentru un pranz sub forma de picnic. Ajungem pe Semenic, la o pensiune unde vom lua cina la asfintit de soare, pe o terasa cu priveliste minunata, intr-un restaurant din vechea localitate de pemi, Garana. Innoptam intr-o pensiune de 4* pe malul lacului Gozna, la poalele Semenicului, intr-o padure de conifere.

Joi, 25 iunie – Dimineata avem posibilitatea sa ne rasfatam in razele soarelui la plaja pe malul lacului. Pranzul se ia la pensiune si dupa aceea vizitamuna dintre cele mai mari si frumoase pesteri din Banat, Pestera Comarnic. Aceasta are doua cai de acces: Comarnic, pe unde se intra si Ponicova, care serveste ca iesire. Sistemul de galerii dintre cele doua intrari dezvaluie turistului sali cu pereti cu dungi de calcar intercalat de silex, stalactite si stalagmite de diverse dimensiuni, baldachine, draperii, perle de pestera, gururi (bazine) cu apa limpede si cristale de calcita. Cina se ia la aceeasi pensiune unde vom si innopta.

Vineri, 26 iunie  Dupa micul dejun pornim la drum spre Rezervatia Bigar cu destinatia Cheile Minisului. Situate intre orasul Anina si comuna Bozovici, au ca principala atractie Cascada Bigar. Acest loc de vis, arie protejata, ocupa in clasamentul The World Geography din 2013, locul intai in randul celor mai impresionante cascade. Mai sus de cascada se afla Izbucul Bigar, alimentat de un curs de apa subteran, din pestera cu acelasi nume. Izbucul Bigar, cu un debit puternic, da nastere la varsarea in raul Minis unei cascade unice in lume, in forma de evantai, aflata chiar pe paralela 45. 
Masa de pranz va fi servita sub forma de picnic. Ne indreptam apoi spre Sasca Montana unde ne cazam.Localitatea situata intr-un cadru natural pitoresc are si o veche traditie in domeniul mineritului atestata inca din anul 120 de catre istoricul roman Tacitus, care scria despre minele din zona. 
Comuna este strabatuta de raul Nera care are multi afluenti, unul dintre ei fiind paraul Susara. Mergand pe firul apei prin padure vom ajunge la Cascada Susara, formata in doua trepte si inalta de 15 m, una din multele atractii ale Parcului National Cheile Nerei - Beusnita.
Incheiem ziua cu cina pe terasa pensiunii de 4 stele unde ne vom caza.

Sambata, 27 iunie Dupa micul dejun pornim intr-o drumetie prin Rezervatia Cheile Nerei – Beusnita. Incepem cu o plimbare in zona Sasca Romana prin tunelurile sapate in stanca de catre localnici, in perioada otomana. Tunelurile alterneaza cu portiuni deschise de unde se pot admira Cheile Nerei. Continuam drumetia spre Cascada Vaioaga aflata la cativa metri de drumul principal dintre Podul Bei si Valea Beiului. Are o cadere de 8m pe cursul raului Bei, un debit si sunet bogat.
Urmeaza Ochiul Beiului, dar nu inainte de a vedea Pastravaria. Ochiul Beiului, este un lac unic si spectaculos, de origine carstica, cu adancime de peste 3m si un diametru de 20m, avand culoare turqoise. Legenda spune ca lacul cu apa de o neobisnuita culoare albastra, care nu ingheata niciodata, ar fi format din lacrimile tanarului fiu de bei cu ochi albastri care isi plange iubita, o pastorita frumoasa din partea locului. De fapt, lacul este format de un izbuc aflat la baza lui, fiind alimentat permanent cu apa proaspata, temperatura pastrandu-se aceeasi in fiecare anotimp. Astfel, se creeaza un habitat favorabil pasarilor migratoare.  
Dupa un scurt popas in Poiana Beusnitei continum drumul spre Cascada Beusnitei, monument al naturii cu inestimabila valoare geologica si peisagistica. In roca moale, calcaroasa, apa si-a croit drum dand nastere unor trepte, acoperite acum de muschi. Suvitele spumoase ale cascadei au fost asemuite in legenda cu voalul de mireasa al pastoritei indragostite de fiul beiului, apa din cascade intalnindu-se cu cea care izvoraste din Ochiul Beiului si continuand drumul impreuna. Pranzul este servit sub forma de picnic. 
Cina si cazarea sunt la aceeasi pensiune din Sasca Montana.

Duminica, 28 iunie Dupa micul dejun ne intoarcem catre casa pe traseul Sasca Montana-Defileul Dunarii-Orsova-Drobeta-Craiova-Bucuresti. Spectaculosul drum croit pe malul Dunarii  are numeroase peisaje naturale de exceptie, intrerupte pe alocuri de asezari si punctate de locuri incarcate de istorie: ruinele cetatilor Drencova si Tricule, piciorul Podului lui Traian, Tabula Traiana dar si de asezari monahale: Manastirile Bazias, Mraconia, Sfanta Ana si Vodita. Sa nu uitam, impunatoarea statuie a chipului lui Decebal.

Costul acestui program este de 700 lei/ persoana in camera dubla, incluzand cazare patru nopti, cu micul dejun, programul excursiilor, insotiti si de un ghid cunoscator al locurilor. Pentru copiii care isi insotesc parintii si dorm in aceeasi camera cu acestia, pretul este redus cu 50%.

Nu este inclus in pret transportul, care se face prin mijloace proprii.

Itinerariu pe scurt  

Sambata, 20 iunie
Intalnire la pensiunea Cotiso, din Costesti-Orastie, la ora 17:00
Cazare si cina de bun-venit.
Duminica, 21 iunie
Drumetie la Manastirea Ramet.
Pranz la Pensiune.
Vizita la Cetatea dacica Sarmizegetusa Regia.  
Luni, 22 iunie
Drumetie in zona carstica a cetatilor dacice.
Pranzul sub forma de picnic.
Drumetie la Cetatea Costesti – Cetatea lui Burebista.
Marti, 23 iunie
Vizita la Cetatea Feţelor Albea si Sarmizegetusa Regia.
Pranz la pensiune.
Drumetie la Cetatea Blidaru.
Cina festiva la pensiune.

Miercuri, 24 iunie
Intoarcere acasa.   

 

Partea a doua a excursiei se desfasoara in Muntii Banatului intre 24-28.06.2015.

Miercuri, 24 iunie -
Vizita la Manastirea Prislop, la mormantul parintelui Arsenie Boca, la Pestera Sfantului Ioan, si la Biserica Densus.
Pranz sub forma de picnic.
Cazare intr-o pensiune de 4* pe malul lacului Gozna.
Cina la Garana.
Joi, 25 iunie
Plaja la malul lacului.
Pranzul la pensiune.
 Vizita la Pestera Comarnic.
Cina la pensiune.
Vineri, 26 iunie
Drumetie in Rezervatia Bigar.
Pranz sub forma de picnic.
Cazare in Sasca Montana.
Drumetie la Cascada Susara.
Cina la pensiune.
Sambata, 27 iunie
Drumetie prin Rezervatia Cheile Nerei – Beusnita cu traseul: tunelurile de langa Sasca, Cascada Vaioaga, Pastravaria, Ochiul Beiului, Poiana, Cascada Beusnitei. Pranz sub forma de picnic. 
Cina si cazarea sunt la aceeasi pensiune din Sasca Montana.

Duminica, 28 iunie
Intoarcere catre casa pe traseul Sasca Montana-Defileul Dunarii-Orsova-Drobeta-Craiova-Bucuresti.

Avansul este 50% din costul excursiei alese si se plateste pana la 15 mai 2015.  

Politica de anulare: Depozitele sunt nerambursabile.

Toate anularile trebuie sa fie facute in scris. 
Pentru mai multe informatii, puteti sa ne contactati: 
C.E.D.A - Centrul de Educatie si Dezvoltare prin Autocunoastere 
Telefon: 0722232810, 0728101854

 

 

Pin It