Turcia-circuitul de aur

Lasati-va condusi timp de 12-14 zile de-a lungul unui circuit de aur, o imersiune a sufletului intr-un periplu cultural si spiritual de profunda semnificatie, ce il poate emotiona si transforma pe fiecare calator in parte.
Vizitam situl arheologic de la Gobekli Tepe, cu megalitii sai impresionanti, probabil unul dintre cele mai vechi sanctuare ale lumii, 9300 i.e.n, un loc de putere inca putin cunoscut, ce aduce informatii noi, care ar putea rescrie istoria omenirii. Apoi experimentam atmosfera oraselor subterane din uimitoarea Cappadocie, intelegand ceva mai mult din epoca crestinismului timpuriu, iarin final ne lasam purtati pe firul artei nemuritoare a Greciei Antice prezenta in Asia Minor, prin temple si orase vechi, catalogate si astazi ca adevarate minuni ale lumii.

Acest circuit reprezinta o oportunitate unica, nefiind organizat de nicio agentie de turism.

Itinerariu

Ziua 1 
Decolare din Bucuresti dimineata
Zburam cu avionul la Istanbul, apoi la Sanliurfa.
Se viziteaza complexul arheologic Gobekli Tepe si innoptam in imprejurimi.

Ziua 2 
Ne indreptam cu autocarul spre Muntele Nemrut Dagi-"Nemuritorii Daci", care este unul dintre cele mai spectaculoase situri antice din Turcia, inclus in Patrimoniul Mondial UNESCO din 1987, un misterios mausoleu aflat in varful muntelui din Anatolia Centrala, cu chipuri si tronuri din piatra.
Acest spatiu este un mare portal energetic al Pamantului, in care pot fi vazute apusuri si rasarituri de Soare evocatoare –
un loc ideal pentru practici de initiere prin meditatii si contemplare
Cazarea si cina intr-un hotel aflat in zona 
Kahta-Karadut. 

Ziua 3 
Plecare la Cappadocia cu autocarul – aproximativ 650 km.
Optional – seara la Caravanserray – dansul dervisilor.
Se innopteaza la Cappadocia

Ziua 4
Se viziteaza Valea Devrent, Zelve, Pasabag, Avanos (atelier de olarit), bisericile din Cavusin, Goreme, Esentepe si Uchisar.
Cazarea si cina in Cappadocia.

Ziua 5 
In zorii zilei, optional – tur cu balonul.
Vizitam Derinkuyu si Urgup, de asemenea Valea Ihlara si lacul Nar.
Cazarea si cina in Cappadocia.

Ziua 6 
Pleacam cu autocarul catre Antalya –aproximativ 600 km.
Vizitam templele Side si Aspendos.
Cazarea si cina in Antalya.

Ziua 7 
Pleacam cu autocarul catre Kas – aproximativ 250 km.
Se viziteaza Demre, Myra si Patara.
Distanta Kas-Fethiye – aproximativ 100 km.
Cazarea si cina in Fethiye. 

Ziua 8 
Pleaca cu autocarul spre Kusadasi – aproximativ 350 km.
Vizitam Aphrodisias, Didim si Mylet.
Cazarea si cina in Kusadasi.

Ziua 9 
Vizitam Efes, casa Fecioarei Maria si Selcuk.
Cazarea si cina in Kusadasi.

Ziua 10 
Vizitam insula Patmos unde sunt Pestera Apocalipsei si Manastirea Sfantul Ioan Teologul.
Cazarea si cina in Kusadasi.

Ziua 11 
Vizitam Kusadasi - dimineata libera.
Plecam cu autocarul catre Assos – aproximativ 350 km.
Cazarea si cina in Assos.

Ziua 12 
Vizitam orasul antic Assos, apoi plecam spre Istanbul – aproximativ 350 km.
Decolarea din Istanbul seara si aterizare la Bucuresti.

PACHETUL INCLUDE
11 nopti cazare la hoteluri de 4* si 5* cu demipensiune
550 eur / supliment camera single
Transport autocar - aproximativ 3500 km: Sanliurfa - Nemrut Dogi - Cappadocia –-Side - Antalya - Kas - Fethiye - Kusadasi - Bergama - Canakkale - Istanbul
Ghid local
Croaziera cu vaporul catre insula Patmos

SERVICII NEINCLUSE CARE SE ADAUGA LA COSTUL CALATORIEI
Asigurare de calatorie.
Transportul cu avionul Turkish Airlines: Otopeni – Istanbul – Sanliurfa; Istanbul - Otopeni
Tips pentru ghid si sofer.
Intrari la obiectivele turistice cca 150 euro.

Optional
Alte vizite si taxe care nu sunt incluse in program; mese suplimentare; cheltuieli personale.

TARIF: 1850 EURO/PERSOANA CU AVANS DE 50% PANA LA 31.03.2014

DISCOUNT: 5% PENTRU CEI CARE PLATESC INTEGRAL PANA LA 31.03.2014, SI NUMAI DACA GRUPUL ARE MINIM 36 DE PERSOANE.

OPTIONAL - putem face o extensie de 2 zile la Istanbul, ca sa vizitam obiective turistice exceptionale. 

Itinerariu pe larg

ZIUA 1 
Decolare din Bucuresti (6:10 am) cu destinatie finala Sanliurfa (11.25 am) si escala la Istanbul.
Se viziteaza situl arheologic de la Gobekli Tepe, aflat la 15 km de orasul Sanliurfa in regiunea Anatoliei de sud-est, in apropierea granitei cu Siria. Este cel mai vechi templu cunoscut si datarea cu carbon plaseaza constructia pe nivele in diverse trepte de timp, in intervalul 9600 - 8800 i.Hr., cu 6000 de ani inainte de Stonhenge si piramidele egiptene.
A fost observat prima data in 1963, intr-un studiu realizat de Universitatea din Istanbul si Universitatea din Chicago, dar s-a crezut ca este un cimitir medieval abandonat.
Abia in 1995 sapaturile organizate de Muzeul Sanliurfa si DAI (Institutul German de Arheologie) au scos la lumina o configuratie circulara cu megaliti monumentali, cu scop clar religios, nefiind gasite urme de locuinte ale unei asezari. Piloni monolitici in forma de T, asezati in cerc, cu inaltimi variabile intre 3-6 m sunt infrumusetati cu sculpturi de animale, dar si simboluri abstracte. Fiecare pilon are greutate de tone si asta sporeste misterul asupra posibilitatii si modului de constructie al sanctuarului, avand in vedere ca societatea de atunci era alcatuita din vanatori-culegatori.
Constructiile pe diferite nivele sunt conservate foarte bine datorita faptului ca incintele au fost umplute cu pamant în timpul epocii de piatra. Pana acum au fost descoperite 4 astfel de structuri, dar studiile geofizice arata ca mai exista inca 16.
Se innopteaza in imprejurimi la hotel, cu mic dejun.

ZIUA 2
Ne indreptam cu autocarul spre Muntele Nemrut Dagi, care este unul dintre cele mai spectaculoase situri antice din Turcia, inclus in Patrimoniul Mondial UNESCO din 1987, un misterios mausoleu aflat in varful muntelui din Anatolia Centrala, cu chipuri si tronuri din piatra. Putem vizita ruinele 
ESKI KAHTA CASTLE si medita la apus de Soare, contempland o priveliste unica. 
Acest spatiu este un mare portal energetic al Pamantului, in care pot fi vazute apusuri si rasarituri de Soare evocatoare –
 un loc ideal pentru practici de initiere prin meditatii si contemplare
Cazarea si cina intr-un hotel aflat in zona 
Kahta-Karadut

ZIUA 3
Dimineata devreme dupa micul dejun, plecam spre Cappadocia cu autocarul – aproximativ 650 km.
Create in urma eruptiilor vulcanice si modelate in timp de vant, apa, soare si gheata, natura a sculptat aceste structuri conice, cunoscute azi ca si Cappadocia. Localnicii le-au numit “hornuri de basm” sau “hornurile zanelor’ si tot ei au fost cei care au sapat in piatra de-a lungul secolelor, case si lacase sfinte, orase sub pamant unde crestinii se ascundeau in vremea persecutiilor. Este declarat de UNESCO patrimoniu natural al Terrei.
Pentru cei care doresc, ziua se poate incheia cu un spectacol al dervisilor rotitori. Dansul unui dervis nu este un dans obisnuit. Simbol al traditiei sufi, este un dans mistic,un ritual barbatesc menit sa atinga o anume stare a mintii. Spectacolul optional are un cost de ~40 euro si va avea loc dupa cina de la restaurantul hotelului.
Se innopteaza la Cappadocia, hotel cu demipensiune.

ZIUA 4
Incepem ziua cu o plimbare in Valea Devrent, un prim contact cu miraculosul peisaj al Cappadociei, urmata de Muzeul in aer liber Zelve; o calatorie in trecut intr-un oras in piatra uimitor, care gazduia candva una dintre cele mai mari comunitati din regiune.
Dupa Zelve vedem Pasabaglari cu conuri modelate spectaculos in tuf vulcanic si continuam calatoria spre Avanos, situat pe malurile raului Kizilirmak, raul rosu, denumire data de culoarea argilei bogate in oxizi de fier. Avanos este cunoscut pentru ceramica deosebita obtinuta din argila  locala, se mandreste cu mestesugarii ei iscusiti si putem vedea o demonstratie intr-un atelier de olarit traditional.  
Vizitam apoi bisericile din Cavusin. Le amintim pe cea a Sfantului Ioan Botezatorul si Biserica imparatului Nechifor Focas, numita si Great Pigeon House.
Urmeaza Goreme care inseamna “nu puteti vedea aici”, nume explicat de faptul ca aici crestinii s-au ascuns pentru a nu fi persecutati de romani. In Muzeul National in aer liber din Goreme, gasim un complex monahal de mai multe biserici si capele sapate in piatra si acoperite cu fresce, care respecta caracteristicile bazilicilor bizantine, avand forma de crucifix si cupola.
Traditia spune ca ar fi peste 365 de lacasuri de cult in zona, cate unul pentru fiecare zi a anului, dar se viziteaza aproximativ 30 dintre ele, dintre care amintim: Biserica Tokali, cea mai mare si mai bine conservata, zidurile sale avand multe scene din Noul Testament, Biserica Elmali, Biserica Yilanli – Biserica cu Serpi, Biserica Karanlik sau Biserica Neagra, Biserica Kiliclar Kusluk sau Biserica Fecioarei Maria, Biserica Carikli sau Biserica cu Sandale, Biserica Sfantul Vasile. Ne oprim la Esentepe pentru cea mai buna imagine panoramica asupra zonei si terminam acest tur cu castelul Uchisar, situat in cel mai inalt punct din Cappadocia.  
Se cineaza si innopteaza in Cappadocia, hotel cu demipensiune.

ZIUA 5
Pentru cei care isi doresc sa vada Cappadocia de sus, plimbarea cu balonul le va dezvalui peisajul de vis, parca nepamantean, la rasarit de soare. Costul plimbarii poate varia in functie de numarul participantilor, intre 85-110 euro/persoana.
Aceasta zi ne permite vizitarea orasului antic subteran Derinkuyu, construit pe mai mult de 8 nivele pana la o adancime de aproximativ 85 m. Orasul are puturi de ventilatie si poate fi inchis pe fiecare etaj in parte cu usi circulare de piatra, avand toate facilitatile obisnuite, cum ar fi: prese de vin si ulei, grajduri, beciuri, camere de depozitare, o scoala si capele.
Ne deplasam in Valea Ihlara, situata langa muntii vulcanici Hasan si Melendiz. Valea incepe in satul Ihlara si se sfarseste cu Manastirea Selime, din satul cu acelasi nume, dupa o distanta de 14 km. Primii  sapte kilometri, din satul Ihlara pana in Belisirma, adapostesc multe din bisericile rupestre, la care, pentru decorarea boltilor si a peretilor, s-a folosit fresca. Cele mai cunoscute biserici sunt: Biserica Kokar - Biserica “urat mirositoare”, Biserica Purenli Seki – “Biserica cu terasa”, Biserica Agacalti – “Biserica de sub copac”, cat si Bisericile Egritas, Sumbullu, Yilanli , Karagedik, Kirk Damalti, Bahattin si Direkli.
In drum ne oprim si la lacul Nar.
Se cineaza si innopteaza in Cappadocia, hotel cu demipensiune.

ZIUA 6
Ne despartim de Cappadocia, indreptandu-ne spre Antalya. Cei 530 km ii parcurgem cu o oprire la Side, oras pe coasta Mediteranei. Asezat intr-o peninsula, adaposteste unul dintre cele mai cunoscute situri arheologice. Vestigiile includ ruinele unui Teatru roman, ale strazii principale cu coloane, bai, apeduct, un Nymphaeum, o poarta monumentala, dar si a unei Biserici bizantine si Templele lui Dyonisus, Apollo si Artemis.
Stradutele pitoresti sunt pline de mici magazine in care gasiti articole de artizanat, pielarie si obiecte din aur.                            
Ne continuam calatoria spre orasul antic Greco-roman Aspendos, situat pe coasta de sud a Marii Mediterane la 47 km de orasul Antalya. Fondat in anul 1000 i.Ch. a fost centru important al Pamphyliei, avand moneda proprie. Are una dintre cele mai bine conservate amfiteatre romane din lume, construit in timpul domniei lui Marcus Aurelius, Zeno fiind arhitectul care a proiectat teatrul. Cu o acustica deosebita, este utilizabil si astazi, desi spectacolele au fost suspendate pentru a il proteja. Printre ruinele de la Aspendos care pot fi vizitate se afla Basilica, Agora, Nymphaeum si Bouleuterion (consiliu), iar la mica distanta gasim apeductele sale magnifice, care transportau apa de la kilometri.
In sfarsit ajungem la Antalya si, dupa ce ne cazam, putem vizita orasul vechi. Legenda spune ca regele Attalos II a dat ordin oamenilor sa gaseasca un loc “care sa fie raiul pe Pamant”, loc unde s-a construit orasul numit Attaleia, astazi Antalya. Multe civilizatii s-au luptat pentru acest oras, punandu-si amprenta asupra lui istoric si cultural.
Pe langa toate acestea, Antalya este un oras-statiune deosebit, situat intr-un golf strajuit de muntii Taurus, cu porturi pitoresti si bulevarde strajuite de palmieri. Imprejurimile orasului ofera variatii de relief de la munti si paduri bogate, rauri, cascade, pana la marea de un albastru cristalin.  
Se cineaza si innopteaza in Antalya, hotel cu demipensiune.

ZIUA 7
Parasim Antalya indreptandu-ne spre Kas.
Va fi o zi mai relaxata, drumul totalizand 290 km si cateva opriri.
Prima este la Myra, care in vremurile crestine timpurii a fost metropola din Licia. Teatrul din Myra este inca bine pastrat, iar la vest si est de el, se afla doua necropole ce contin morminte sapate in piatra, cu fatada ca a unei case si sculpturi in relief.
Cel mai cunoscut aspect legat de Myra tine de Sfantul Nicolae, arhiepiscop al acestui oras in secolul al IV-lea. Nascut in Patara, Sfantul Nicolae al Myrei era foarte popular datorita minunilor si blandetii sale, cat si pentru activitatile sale caritabile si de intrajutorare a saracilor. Biserica Sfantului Nicolae se afla la 2 kilometri distanta de orasul Demre, loc ales pentru intemeiere in functie de mormantul Sfantului Nicolae.
In biserica putem admira un model rar de scaun episcopal, peretii care inca mai pastreaza din picturile originale, podeaua din mozaic de marmura colorata si sarcofagul din marmura, in care au fost tinute initial moastele sfantului, furate in anul 1087 si duse in catedrala orasului Bari.
Urmatorul  popas este la Patara, unul dintre cele mai importante porturi din vechea Licie, renumit in antichitate pentru templul si oracolul lui Apollo, fiind mentionat si în Noul Testament ca locul unde Pavel din Tars si Luca au schimbat nave. Plaja din Patara este superba,una dintre cele mai lungi si largi din zona.  
Se cineaza si innopteaza in Fethiye, hotel cu demipensiune.

ZIUA 8
Vom parcurge drumul de 350 km spre Kusadasi cu un mic ocol pentru a ajunge la Aphrodisias si alte doua obiective importante, Didim si Milet.
La Aphrodisias se pot vizita ruinele Templului Afroditei, cu monumentala poarta Tetrapylon,  Baile lui Hadrian, Portico-ul lui Tiberiu, Teatrul. Foarte bine conservat este Odeonul, langa care se afla Palatulului Episcopal. Cea mai recenta descoperire  este Sebasteion, Templul lui August.
Multe din statuile sitului se pastreaza în Muzeu, aflat imediat dupa intrare. La Aphrodisias a existat o scoala vestita de sculptura, care profita de carierele de marmura din vecinatate.
Continuam drumul spre Didyma, azi Didim, oras antic grec din Ionia, loc de cult, locuit atunci doar de preoti. Era cunoscut ca sanctuar  si oracol al zeului Apollo, adapostind un  templu ale carui ruine sunt si azi impresionante. Templul gazduia statuia lui Apollo si un izvor cu apa dulce, sfant.
Ultima vizita din aceasta zi este la Milet, unde se afla amfiteatrul din perioada elenistica, reconstruit de catre romani. Alte ruine ale orasului ce pot fi vizitate sunt ramasitele zidurilor orasului cu Poarta Sacra, Agora sudica si cea nordica, mormintele elene, ruinele Templului zeitei Atena, Bouleterionul, Stadionul si Baile Faustina, Nymphaeum, dar si o Biserica bizantina. Potrivit unei inscriptii din anul 100 i.Ch., din Milet se facea accesul catre Calea Sacra ce ducea de la Delphinion si Portul Leului la Templul lui Apollo de la Didyma.
Personalitate pregnanata a orasului este Thales, filozof grec, considerat parintele stiintelor.
Se cineaza si innopteaza in Kusadasi, hotel cu demipensiune.

ZIUA 9
Dupa micul dejun vom pleca la Selcuk. Principala atractie aflata la marginea orasului este de fapt orasul antic Efes, centru al crestinismului timpuriu, azi în ruina.
In situl arheologic din Efes, apreciat ca unul dintre cele mai mari muzee in aer liber din lume, vom vedea  Artemisium , templul lui Artemis, considerat la acea vreme una dintre cele sapte minuni ale lumii. Se viziteaza Teatrul, conservat foarte bine, Agora, Forumul, Odeonul sau Teatrul mic, Biblioteca lui Celsius, Templul lui Adrian, Lupanarul, Fantana lui Traian, Templul lui Domitian, Calea de marmura si Calea Arcadiana. Vestigiu al crestinismului este Biserica Fecioarei Maria, numita Biserica Dubla sau a Consiliului.
La cativa kilometri de sit este si Casa Fecioarei, locul in care Fecioara Maria si-a petrecut ultimii ani ai vietii pamantesti, loc cinstit atat de catre crestini, cat si de catre musulmani. In apropiere exista un izvor ale carui ape trec pe sub Casa Maicii Domnului despre care se crede ca are puteri vindecatoare.
In Selcuk se afla ruinele Bisericii Sfantul Ioan Teologul, Cetatea Selcuk si Moscheea Isabey, langa care vom gasi si Museul Efes care contine descoperirile arheologice din orasul antic Efes.
Dupa-amiaza ne reintoarcem in Kusadasi, al carui nume vine de la kus-pasare si ada-insula, peninsula avand forma unui cap de pasare. Este un oras port la Marea Egee, dar si o importanta statiune din regiunea Aydin, cu clima mediteraneeana si rasfatata de razele soarelui timp de 300 zile pe an. Orasul s-a dezvoltat sub cateva civilizatii succesive: greaca, romana, venetiana, genoveza si otomana.
Pe langa atmosfera placuta de vacanta, in bazarele orasului, va veti simti ca intr-un paradis al cumparaturilor, printre bijuterii, piele, covoare si antichitati, textile si broderii, piese din cupru, onix si sidef.
Se cineaza si innopteaza in Kusadasi la hotel cu demipensiune.

ZIUA 10
Astazi vom face cu vaporasul o croaziera in Marea Egee in insula Patmos, cunoscuta pentru pentru Manastirea Sfantul Ioan Teologul si Pestera Apocalipsei, care fac parte din Patrimoniul Mondial UNESCO. Manastirea fortificata, inchinata Sfantului Ioan, ctitorita de catre Sfantul Hristodul cel din Patmos, a fost construita pe o culme si este vizibila din orice punct al insulei. La jumatatea drumului spre manastire gasim Pestera, unde Sfantul Ioan a avut revelatiile in urma carora a scris Apocalipsa. Manastirea Revelatiei, mult mai mica ca cea de sus, are o singura usa de acces, deasupra careia se afla un mozaic cu Sfantul Ioan, dictand Apocalipsa, si Prohor, scriind-o. Pe langa curtea interioara si pe langa chilii se coboara spre pestera, aflata in partea cea mai de jos a complexului monahal.
Pestera este intr-o foarte buna stare gratie calugarilor din manastire care o ingrijesc.  
Se cineaza si se innopteaza in Kusadasi, hotel cu demipensiune.

ZIUA 11
Dimineata acestei zile este libera pentru ca fiecare din noi sa poata profita de minunatul oras Kusadasi si de plaja.
Dupa pranz plecam la Assos.
Se cineaza si innopteaza in Assos, la hotel cu demipensiune.

ZIUA 12
In provincia Canakkale este situl arheologic Troia, unde s-a desfasurat Razboiul Troian descris de Homer in Iliada. Se presupune ca Troia a fost fondata cu 5000 in urma si a trecut prin multe razboaie si dezastre naturale care au distrus orasul, fiind reconstruit de noua ori. Sapaturile din zona arata ca Troia este constituita din mai multe orase construite unul peste altul, numerotate Troia I-IX. Troia VII -homerica- a fost descoperita in 1868 de catre Heinrich Schliemann. Situl este inclus in lista Patrimoniului Mondial Unesco.
Tot astazi vizitam si Assos cunoscut acum ca si Behramkale. Fondat de grecii antici in secolul 6 i.Ch. pe un vulcan inactiv, a fost unul din orasele importante la Marea Egee. I-a gazduit pe Sfantul Pavel si pe Aristotel, care a infiintat aici o filiala a Academiei.
Templul Atenei, protectoarea orasului, a fost construit cu o vedere minunata la mare, la o înaltime de 238 de metri, in jurul anului 530 i.Ch. Insa din cele 38 de coloane magnifice au ramas doar cateva. In afara Templului putem vedea zidurile cetatii, bine conservate, Portile mari si mici, Agora, Necropolele, Teatrul, Sala de sport si chiar un drum pavat.  
Ne indreptam spre Istanbul unde la 19.25 decolam spre Bucuresti, incheind astfel calatoria noastra in Turcia.

OPTIONAL - putem face o extensie de 2 zile la Istanbul, ca sa vizitam obiective turistice exceptionale.